Novo kršenje primirja u Nagorno-Karabahu

0
63

Novo kršenje primirja u Nagorno-Karabahu

Ministarstva odbrane Azerbejdžana i Jermenije razmenila su optužbe za granatiranje i kršenje novog primirja u regionu Nagorno-Karabah, koje je stupilo na snagu u ponoć po lokalnom vremenu.

Sukob u Nagorno-Karabahu, Foto: Ministarstvo odbrane Jermenije/PrintScreen
Sukob u Nagorno-Karabahu, Foto: Ministarstvo odbrane Jermenije/PrintScreen

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su jermenske oružane snage grubo prekršile novi prekid vatre otvaranjem artiljerijske vatre na azerbejdžanske položaje na liniji dodira u regionu Nagorno-Karabah.

Sa druge strane, jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Azerbejdžan prekršio prekid vatre, prenosi pianje agencije RIA Novosti RTS.

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan saopštila je da je azerbejdžanska vojska, i pored proglašenja prekida vatre, jutros započela ofanzivu na južnom pravcu linije dodira.

"Još jedno kršenje humanitarnog primirja, neprijatelj je ispalio artiljerijske granate u severnom pravcu između četiri minuta posle ponoći i 2.45, a raketu u južnom pravcu između 2.20 i 2.45", napisala je danas na svom Tviter nalogu Stepanijan, dodajući da ima žrtava i ranjenih na obe strane.

Jermenija i Azerbejdžan su juče proglasili "humanitarno primirje" koje je počelo u ponoć.

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozdravio je dogovoreno humanitarno primirje, saopštila je Jelisejska palata.
Navedeno je da je primirje zaključeno "nakon francuskog posredovanja tokom prethodnih dana u koordinaciji sa kopredsedavajućima Minske grupe".
"Taj prekid vatre treba da bude bezuslovan i striktno poštovan od obe strane. Francuska će pomno pratiti situaciju i ostati angažovana kako bi neprijateljstva trajno prestala a kredibilni razgovori uskoro započeti", saopšteno je iz Makronovog kabineta.

Prethodni dogovor o primirju, postignut u Moskvi prošle nedelje, nije uspeo da se održi.

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su pre 27. septembra.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini '90-tih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Sukob Jermenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Za vreme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Izvor: RTS, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article