Novinarska udruženja, N1 i zaštitnik građana osudili napade Ace Lukasa na novinarku u programu na nacionalnoj frekvenciji

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, novinarska udruženja NUNS i UNS i redakcija N1 sumeđu onima koji su osudili seksisitičko ponašanje i uvrede koje je u emisiji “Hit tvit” na Pink televiziji Aleksandar Vuksanović poznatiji kao Aca Lukas izgovorio na račun novinarke N1 Žakline Tatalović.

Insajder: Novinari mete
Foto: Insajder / Novinari mete

“U jučerašnjoj emisiji ‘Hit tvit’ TV Pink pevač Aca Lukas je na najprimitivniji način izvređao novinarku TV N1 Žaklinu Tatalović, a da nije oštro upozoren od voditeljke da su njegove reči nedopustive i neprimerene televizijskom nastupu. U pokušaju da bude duhovit i zabavan, vulgarno je ismejao Žaklinu Tatalović i time na delu demonstrirao pokaznu vežbu verbalnog nasilja, svestan da za takvo ponašanje neće snositi posledice. Ni on, niti autorka i voditeljka emisije ’Hit tvit’, kao i TV Pink kao emiter. Jer u već zagađenom javnom govoru mizoginija se podrazumeva, toliko da sve ređe javno osuđujemo uvrede i pretnje koje se upućuju ženama”, konstatuje Pašalić u saopštenju.

On je podsetio da je Zaštitnik građana kroz seriju sastanaka sa predstavnicima medijskih udruženja, po ugledu na platformu Saveta Evrope, inicirao i osnovao u Srbiji jedinstvenu medijsku platformu za registrovanje svih napada na novinare, kao i reagovanje nadležnih državnih organa.

“Verbalno nasilje na novinarke je i do sada bilo u samom vrhu svih napada i povod je da nadalje bude poseban segment u radu medijske platforme. Evidentiranjem ovih napada, njihovom javnom osudom i odgovarajućom sankcijom, medijska platforma će nedvosmisleno staviti do znanja da su ovakve pojave nedopustive i kažnjive u našem društvu”, ističe Pašalić.

On je apelovao na državne organe i institucije da na svakom mestu i u svakoj prilici obezbeđuju uslove za rad novinara i novinarki na njihovim radnim mestima.

“Doslednim reagovanjem na sve pojave nasilja i agresivnog ponašanja, državni organi i institucije, kao i svi učesnici u javnom životu doprineće smirivanju tenzija i napetosti u društvu”, saopštio je ombudsman.

NUNS: Posledica višegodišnjeg urušavanja pristojnosti i etičnosti u javnom prostoru

NUNS kako se navodi, puža punu podršku novinarki koju je u emisiji "Hit tvit" Televizije Pink “na najbrutalniji način vređao i klevetao turbo-folk pevač Aleksandar Vuksanović – Aca Lukas, poznat već po skandalima i ispadima na javnoj sceni”.

“Bez obzira na to što se radi o tabloidnom televizijskom formatu, urednica i voditeljka emisije Verica Bradić morala je već nakon prve rečenice Ace Lukasa da ga prekine i udalji iz studija, a žalosna je činjenica da ostali gosti nisu reagovali i ogradili se od bestijalnih izjava njihovog sagovornika”, navodi se u saopštenju NUNS.

Udruženje konstatuje da su ovakvi napadi “logična posledica višegodišnjeg urušavanja pristojnosti i etičnosti u javnom prostoru u čemu prednjače državni funkcioneri, pojedine televizije sa nacionalnom frekvencijom i režimski tabloidi, i rečenice Lukasa možemo tumačiti i kao primitivniju i prizemniju verziju pogrda i uvreda koje je predsednik Srpske napredne stranke i Republike Srbije izneo na račun novinara i medija u petak uveče prilikom obilaska gradilišta u Zemunu”.

NUNS podseća na svoje istraživanje ko je septembra 2020. sprovelo među novinarkama o onlajn napadima "Osnažene novinarke = informisani građani", u okviru kojeg je više od trećine ispitanica (36 odsto) odgovorilo da je u poslednjih pet godina dobijalo pretnje onlajn kanalima ili im je na bilo koji drugi način bila ugrožena bezbednost tim putem. Od toga, navode, njih 42 odsto tvrdi da je to bila posledica nekog od njihovih tekstova, a 27 odsto da je zbog ukupnog rada.

“NUNS upozorava javnost da su razmere napada i pritisaka na novinare odavno prešle sve granice i da su tokom leta dovele i do otvorenog fizičkog nasilja nad njima, te zato zahtevamo od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da sankcionišu emitere koji svakodnevno u svojim programima podstiču nasilje i šire govor mržnje i netrpeljivosti”, stoji u saopštenju.

UNS: Televizija Pink snosi deo odgovornosti

I Udruženje novinara Srbije osudilio je “seksističke uvrede izrečene sinoć u emisiji Hit tvit na račun Žakline Tatalović”.

“Iako je voditeljka emisije Verica Bradić pokušala da zaustavi šovinistički napad pevača Aleksandra Vuksanovića na novinarku, televizija Pink ipak snosi deo odgovornosti za ono što se desilo”, navodi se u saopštenju.

UNS još jednom poziva sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare. UNS takođe podseća da svako ima pravo da kritikuje rad medija i novinara, ali da se “ovakvo vređanje ne može opravdati slobodom govora”.

N1: Obavestićemo međunarodne organizacije

N1 najsnažnije osuđuje govor mržnje i uvrede koje je u emisiji ‘Hit Tvit’ televizije Pink, novinarki N1 Žaklini Tatalović, u više navrata tokom razgovora, uputio jedan od gostiju, pevač Aleksandar Vuksanović – Aca Lukas, saopšteno je iz ove redakcije.

"Neshvatljivo je da jedan nacionalni kanal dopusti gotovo jednočasovno prostačko i primitivno vređanje u svom programu i da ne prekine emisiju koja se u potpunosti pretvorila u obračun sa jednom novinarkom. Neobična nesposobnost, inače iskusne voditeljke emisije 'Hit Tvit', da zaustavi takvo skandalozno ponašanje, spremno uključivanje drugog gosta Zorana Ćirjakovića u napade na N1, kao i upadljivo ćutanje trećeg gosta, lidera SPAS-a Aleksandra Šapića, stvara gorak utisak da je cela emisija realizovana smišljeno, upravo sa planom i ciljem prostačkog obračuna sa novinarkom N1 Žaklinom Tatalović, kao i sa N1", saopšteno je.

Nesumnjivo je da je pevač Aleksandar Vuksanović pogodio ton gotovo svakodnevnih napada na N1 i njegove novinare, koji dolaze iz krugova vlasti i provladinih tabloida, dodaje se u saopštenju.

N1 je zahtevao od REM-a, Regulatornog tela za elektronske medije “da osudi ovakvu zloupotrebu nacionalne frekvencije i odmah zaustavi pretvaranje televizija sa nacionalnom frekvencijom u medijske alate za obračune i napade na druge medije i njihove novinare”.

N1 je pozvao i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost da, u skladu sa svojim kompetencijama, odmah raspravlja o ovom skandalu, a profesionalna novinarska udruženja, druge medije i nevladine organizacije koje se bave medijima da osude primitivno vređanje novinarke N1.

“N1 će o ovom događaju obavestiti sve relevantne međunarodne organizacije koje se bave medijima, uključujući Međunarodne federacije novinara, OEBS, kao i nadležna tela Evropske unije”, navodi ova redakcija.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article