Poznata turska novinarka Sedef Kabas je u pritvoru zbog navodnog vređanja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Novinarka je optužena je da je uvredila Erdogana poslovicom koju je izgovorila u programu uživo na turskoj opozicionoj televiziji. Kabaš je demantovala navode.

– Postoji jedna poznata poslovica koja kaže da krunisana glava postaje mudrija. Ali vidimo da to nije istina. Ne postaje bik kralj ulaskom u palatu, već palata postaje štala – rekla je ona na kanalu Tele1.

Policija je uhapsila Kabasovu oko dva sata ujutru i prvo je odvela u glavnu policijsku stanicu u Istanbulu, da bi je potom prebacila u glavni gradski sud, koji je kasnije doneo odluku o zvaničnom hapšenju, izvestila je televizija, preneo je Rojters.

Ona je navodno iznela uvredu u vidu poslovice na opozicionoj televiziji i svom Tviter nalogu, što je izazvalo osudu vladinih zvaničnika.

“Čast predsedničke funkcije je čast naše zemlje…Osuđujem vulgarne uvrede na račun našeg predsednika i njegove kancelarije”, napisao je na Tviteru Fahretin Altun, šef turskog direktorata za komunikacije.

Merdan Janardag, glavni urednik kanala Tele 1 na kojem je Kabasova iznela komentare, oštro je kritikovao njeno hapšenje.

“Njeno hapšenje tokom noći u 02.00 sata ujutru zbog poslovice je neprihvatljivo”, napisao je on na Tviteru.

Novinarki preti zatvorska kazna u trajanju od jedne do četiri godine.

Izvor: Beta

Erdogan hapsi novinare koji ga kritikuju

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)