Beta/(AP Photo/Mark Lennihan, File)

Novinari i urednici „Njujork tajmsa” danas su stupili u dvadesetčetvoročasovni štrajk tražeći veće plate, što je prvi štrajk te vrste u novinama u više od 40 godina.

Posle neuspešnih pregovora sa rukovodstvom, članovi sindikata su obustavili rad i pozvali čitaoce da bojkotuju „Njujork tajms“.

Novinari najuglednijeg lista Americi prvi put ut štrajkuju još od sedamdesetih godina. U njihove zahteve spadaju veće plate i veće usklađivanje zarada sa inflacijom od usklađivanja na koje je pristao menadžment, prenosi Bi-Bi-Si.

Iz rukovodstva su saopštili da su ovo krizna vremena za štampane medije, ali su zaposleni odgovorili da njihovim novinama ipak dobro ide ako je suditi po platama direktora i bonusima vrednim više miliona dolara. I pored toga što danas na pojedinim rubrikama nema nijednog novinara, čelnici ističu da čitaoci neće biti zakinuti jer će se list osloniti na izveštače angažovane u inostranstvu, koji nisu članovi sindikata.

„Njujork tajms” ima oko 5.000 zaposlenih, od čega 2.000 novinara i 1.400 članova sindikata.

Zaposleni u redakciji i drugi članovi NewsGuild-a iz Njujorka kažu da su se zasitili cenjkanja koje se odugovlači od isteka njihovog poslednjeg ugovora u martu 2021.

Sindikat je prošle nedelje najavio da će više od 1.100 zaposlenih obustaviti rad od 24 sata. u 12.01 u četvrtak, osim ako dve strane ne postignu dogovor.

Pregovori su trajali više od 12 sati u utorak kasno i nastavljeni su u sredu, ali su strane ostale udaljene po pitanjima uključujući povećanje plata i politiku rada na daljinu.

Sindikat je u sredu uveče preko Tvitera saopštio da dogovor nije postignut.

Originalni tekst