Novi zemljotresi u Hrvatskoj

Na Banovini su se jutros osetila dva slaba potresa. Prvi, slabiji, s epicentrom kod Petrinje magnitude 2,3 na Rihterovoj skali, i drugi s epicentrom kod Siska, magnitude 3.

Pixabay: Hrvatska zastava
Foto: Pixabay / Hrvatska zastava

U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno je 34.256 objekata oštećenih u potresu, a pregledano 21.611. Neupotrebljivo ih je više od 2.650. Na Banovini je oko 3.000 građevina dobilo crvenu nalepnicu.

Podrhtavanja tla, naravno, otežavaju sanaciju štete od razornih potresa, ali i produbljuju strah stanovništva, prenosi HRT.

Seizmološka služba Hrvatske objavila je da je prvi potres bio u 7:54, a drugi u 8:53 jutros.

Od razornog potresa koji je 29. decembra pogodio centralnu Hrvatsku s epicentrom kod Petrinje jačine 6,2 po Rihteru, tlo u ovom region svakodnevno podrhtava.

U potresu je poginulo sedam osoba, oštećeni su brojni objekti u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima, ali i u Zaprešiću kod Zagreba, a mnogi su ostali bez domova. Tlo ne prestaje da podrhtava što stvara dodatnu neizvesnost i teškoće.

Izvor: HRT, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article