Novi zakon sprečava gradnju malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, ali ne rešava problem postojećih (VIDEO)

Ekološki pokreti i pobune građana kao odgovor na zagađenje vazduha, seču šuma, eksploataciju ruda bez obzira na štetu po životnu sredinu sve su glasniji. Najglasnija bila je ona protiv izgradnje malih hidroelektrana. Rezultat pobune – novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji je zabranio izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima. Međutim, on ne rešava problem koji već postoji, a građani od vlasti zahtevaju više.

Mini hidroelektrane ilustracija
Mini hidroelektrane ilustracija

Male hidroelektrane postoje širom sveta, nije ih izmislila Srbija. Korišćenjem energije vode smanjuje se zagađenost vazduha, što vodi ka očuvanju životne sredine. Zbog nedostatka jasne regulative, preciznih planova, načina na koje su građene i načina na koji rade – projekat malih hidroelektrana u Srbiji se pretvorio u suprotnost početnoj nameri.

Uništavale su se reke, građani plaćaju otkupljivanje struje od privatnih investitora, investori zarađuju, a država po svemu sudeći – ima problem koji je napravila, a sada ne zna kako da ga reši.

„Jednom kada se na reci izgradi mala hidroelektrana, sama reka i ceo živi svet u njoj su nepovratno promenjeni“ – ukazuju najnovija hidrobiološka istraživanja koja su sproveli Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu i Svetska organizacija za prirodu (WWF), a čiji je cilj da prikažu uticaj izgrađenih malih hidroelektrana, kao i potencijalni uticaj planiranih hidroelektrana na biodiverzitet reka u Srbiji.

Tokom 2020. godine, sprovedena su istraživanja na devet reka u zapadnoj i centralnoj Srbiji, uključujući Crni Rzav i Ribnicu koje protiču kroz Park prirode „Zlatibor”.

„Rezultati su zabrinjavajući i govore o mogućim dalekosežnim posledicama, kako za prirodu tako i za ljude“, navodi WWF.

U ovoj oblasti vladala je anarhija. S jedne strane, investitor dobije dozvolu za gradnju, s druge strane su građani koji se bune, i na kraju MUP koji ne reaguje. Utisak i jednoj i drugoj strani je da je država suspendovana.

Šta rešava novi zakon

Posle brojnih protesta, pa i incidenata između građana i investitora, u aprilu ove godine Vlada Srbije predstavila je dugoočekivani novi zakon o obnovljivim izvorima energije.

Njime se zabranjuje izgradnja svih hidroelektrana u zaštićenim područjima, međutim, sve one mini hidroelektrane koje su u fazi izgradnje će nastaviti da se grade, a već izgrađene sa nesmetanim radom. Kontrola i nadzor, najavljuje Ministarstvo rudarstva i energetike, biće pojačani.

„U zonama zaštite, bilo da je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage, bilo da su male, male derivacione, velike. Zaista je bilo mnogo problema sa mini-hidroelektranama, pogotovo derivacionim, i nemamo vremena da razmišljamo o prošlosti“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Male hidroelektrane su, navela je ministarka, tema o kojoj se mnogo govorilo i koja je „možda trebalo da bude rešena kroz jedan drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva“, ali budući da je to i pitanje obnovljivih izvora energije, ističe da su rešili da to urede kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije.

Ipak, čak ni novi zakon ne donosi zabranu u potpunosti – odlukom Vlade može se dozvoliti gradnja u zaštićenom području ukoliko se radi o projektima od javnog i opšteg interesa, odnosno projektima od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Potencijalno veća šteta je to što i dalje nema odgovora na zahtev da se uradi revizija štetnih projekata MHE. Ovo je jedan od zahteva koji se čuo i na „Ekološkom ustanku“, skupu u organizaciji više ekoloških udruženja Srbije.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article