Nedavno je Skupština slobodne Srbije donela odluku da istupa iz koalicije Ujedinjena Srbija, koju predvodi Stranka slobode i pravde, a kao glavni razlog oni su objavili manjak poverenja u dobre namere predsednika ove stranke Dragana Đilasa.

Naime, Skupština slobodne Srbije nedavno je donela odluku da na nastupajućim izborima podrži koaliciju oko SSP, DS i NS. Međutim, mesec dana kasnije, najpre se pojavila vest da pregovaraju i sa zeleno-levom koalicijom „Moramo“ koju čine Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, Ekološki pokret Aleksandra Jovanovića Ćute i pokret Ne davimo Beograd, a potom se na društvenim mrežama pojavilo pismo, koje je Savet SsS uputio svojim članovima i u kojem ih obaveštava da izlaze iz dogovora sa SSP, DS i NS, odnosno koalicije Ujedinjena Srbija.

Iako je članstvo zamoljeno da se sve zadrži u tajnosti, pismo je dospelo u javnost, a u njemu se kao glavni razlog navodi nepoverenje prema lideru SSP Draganu Đilasu.

Poslednjih 15 meseci svaki razgovor u opoziciji obeležen je tvrdnjom da je SSP najjača opoziciona stranka, između ostalog i zato što Marinika Tepić ima najveći rejting. Uprkos dogovoru svih strana u savezu, uključujući i SsS, Dragan Đilas je bez ikakvih konsultacija, dva dana pre kraja istraživanja, objavio da je njegov kandidat Zdravko Ponoš.

Na svakom narednom sastanku doživljavali smo neprijatnosti, ne samo mi iz SsS već i druge opozicione stranke, uz pretnju da će SSP rasturiti ovaj savez ukoliko ne bude prihvaćena odluka SSP da Ponoš bude kandidat. Takvo ponašanje mogli smo protumačiti samo kao ucenjivačko”, navodi se u pismu Saveta SsS koje je upućeno članstvu.

Osnovna misija SsS je ujedinjavanje, a ne cepanje, piše u dotičnom pismu, pa je na zahtev Bože Prelevića povučena ideja o njegovoj potencijalnoj kandidaturi, sa ciljem da se savez održi i da se nekakav dogovor postigne.

Istraživanja su pokazala da niti je Marinika, niti je Ponoš osoba sa najvećim rejtingom. Odluka Đilasa i kršenje dogovora u SsS je doživljena kao kršenje svih procedura i dogovora, ponižavanje Narodne stranke, Demokratske stranke i svih ostalih učesnika. Važno je imati u vidu da je SsS i pre Đilasovog saopštenja rekla da nema problem sa idejom da kandidat koalicije bude Ponoš, ukoliko je to prihvatljivo za sve aktere, a posebno za Narodnu stranku čiji je Ponoš član.

Zakazan je sastanak kome su u ime SsS prisustvovali prof. Dr Vesna Rakić Vodinelić, prof. Dr Biljana Stojković i Aleksandar Stanković. Sastanak je opisan kao vrlo neprijatan, u autoritarnoj atmosferi i bez mogućnosti da se o problemima raspravlja. Osim članova SsS niko od prisutnih se nije usudio da negoduje, iako su nam njihovi stavovi i nezadovoljstvo predočeni u prethodnim pojedinačnim razgovorima.

Zanimljivo je da je 15 minuta nakon sastanka u medijima osvanula vest da su svi saglasni oko prof. Vladete Jankovića kao kandidata za gradonačelnika, iako su članice Koalicije o tome odlučivale na svojim telima dva dana nakon te informacije, a Skupština nikad.

Dan nakon sastanka Đilas je u medijima objavio imena članova SsS koji će biti na listi za republičke izbore, o čemu SsS nikad nije doneo odluku”.

Pismo Saveta SsS poslato je članovima sa rokom od 24 sata u kojem bi trebalo da se izjasne o tome da li će u potpunosti napustiti učešće u ovom izbornom procesu ili će sklopiti koaliciju sa „Moramo“.

Oglasio se i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević.

– Ako pošaljete pismo svojim članovima stvarno je veliko razočarenje da se ono nađe na društvenim mrežama. Jel to ta Srbija koja treba da se boti protiv zla? Moram da kažem da Dragan nije naš neprijatelj, niti bilo ko iz opozicije. Naš neprijatelj je Vučić i mi nemamo nameru da podižemo apstinenciju. Naš zanima samo ujedinjavanje.

– Mi smo poslednjih godinu i po dana u permanentnim kontaktima sa svim članovima opozicije u pokušaju da objedinimo stranke. Ako ne da na izbore izađu u jednoj koloni, onda da makar te dve ili tri kolone sarađuju. Naš stav je bio da je na prošlim izborima u Beogradu upravo zbog tog osipanja energije izgubljeno najmanje 18 odsto – prokomentarisao je Prelević, za portal Nova.rs, odluku i objavljivanje pisma koje je bilo namenjeno isključivo članovima Saveza.

Kako dalje navodi, pred članstvom je odluka da li će uopšte izaći na izbore ili će se prikloniti zeleno-levoj koaliciji „Moramo“.

– Ako ne budemo na listi bilo kojoj mi ćemo i dalje nastaviti da radimo što i do sad. Bićemo predani borbi protiv zla – zaključuje Prelević.

Prelevićeva koleginica iz Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković kratko je prokomentarisala da je zaprepašćena činjenicom da je pismo dospelo u javnost.

– Zaista sam zaprepašćena. To je interno pismo za naše članove. Morali smo da im objasnimo zašto izlazimo iz ove priče. Sad shvatam da su ovde ozbiljne političke igre u pitanju – rekla je Stojković za isti portal.

„Ujedinjena Srbija“ predstavila kandidate: Ponoš, Tepić i Janković najavili pobedu na izborima

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)