Novi šef diplomatije Crne Gore: Proterivanje Božovića ishitren čin

Novoizabrani ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović ocenio je danas da je proterivanje ambasadora Srbije Vladimira Božovića "ishitren čin" i najavio da će nova izvršna vlast graditi odnose sa Srbijom "na principu uzajamnog uvažavanja".

Zastave Srbije i Crne Gore Foto: Srđan Ilić
Zastave Srbije i Crne Gore Foto: Srđan Ilić

Radulović je za podgorički list Dan rekao da je cilj nove Vlade Crne Gore ozdravljenje sveukupnih odnosa sa Srbijom po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari.

"Prethodna Vlada je u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, uskratila gostoprimstvo ambasadoru Božoviću, čime je, nakon isteka roka od 72 sata, bespovratno ukinut agreman", rekao je Radulović.

Vlada Crne Gore je krajem novembra proglasila Božovića nepoželjnom osobom i zatraženo je da napusti zemlju, uz obrazloženje da se "u kontinuitetu mešao u unutrašnje stvari Crne Gore".

Zvanični Bograd je uzvratio recipročnom merom, ali je dan nakon objavljivanja odluke o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije, povukao tu odluku. Odluka o proterivanju Božovića je na snazi.

Novoizabrani ministar vanjskih poslova Radulović smatra međutim, da "uskraćivanje gostoprimstva ambasadorima zasigurno nije mera dobrosusedskih odnosa, već ishitren čin".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article