Kristijan Kostić Bleki, ulični svirač, novosadski dobri duh i srce grada koji je svirepo ubijen prošle nedelje, danas je sahranjen na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Blekija su na večni počinak ispratili porodica, prijatelji, ali i prijatelji muzičari uz čuvenu Dilanovu pesmu Knocking on Heaven’s Door.

– Oprostili smo se od njega na jedini mogući način: svirkom. Bleki nas je sve mnogo naučio, ne samo o muzici, već i o tome šta znači svirati na ulici i kako se ponašati. Strašan je način na koji je završio život čovek koji je za sve ljude govorio da su „ok“ – kazao je Blekijev prijatelj, takođe ulični svirač.

Kristijana Kostića Blekija ubio je Žarko R. (21), mladić iz Žablja, koji ga je besomučno udarao rukama i nogama jer se razbesneo sumom zbog 390 dinara koliko je kobne noći Bleki imao kod sebe i koje mu je dao bez ikakve rasprave.

Kada ga je oborio na zemlju nastavio je da ga šutira. Kada je ugledao krv i nepomično telo Žarko je pobegao i ostavio Blekija da leži u besvesnom stanju na pločniku Kosovske ulice.

Bleki je u trenucima dolaska Hitne pomoći još uvek davao znake života, ali je ubrzo preminuo u Urgentnom centru.

Mnogobrojni Novosađani su se nakon brutalnog ubistva okupili na na Trgu slobode, zapalili sveće, a pesmama i spontanoj svirci koja je nastala u čast Blekiju, a protiv nasilja oprostili od njega.

Pokrenuta je i peticija da Bleki dobije klupu sa svojim imenom u blizini mesta gde je decenijama svirao, kod pothodnika u centru Novog Sada. Ideju je podržao i gradonačelnik Novog Sada.

Žarko R. iz Žablja trenutno se nalazi u istrazi a određen mu je jednomesečni pritvor. Šokantnim, hladnokrvnim izjavama priznao je da je ubio Blekija zbog 390 dinara, jer ga je “pukao bes” i policajcima smireno opisao ceo događaj. Njemu preti kazna zatvora od najmanje 10 godina do doživotne.

Vladika Grigorije: Bleki, ime za slobodu koju tek treba osvojiti i za koju se ima smisla boriti

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)