Postojeći plan detaljne regulacije Kameničke ade predviđa nasipanje tri metra zemlje, više od dva hektara saobraćajnica i sedam hektara poslovno-ugostiteljskih objekata.

Direktor Urbanizma Dušan Miladinović pojasnio je za Dnevnik nedoumice oko sudbine Kameničke ade.

On je rekao da novi GUP unosi rešenja zaštite prirode u skladu sa Zavodom za zaštitu prirode Vojvodine, te se na Kameničkoj adi utvrđuje zaštićeno prirodno stanište.

Po njegovim rečima, nacrt GUP-a sada povećava zelenilo sa 24 na 54,5 hektara, koja je sa 75 hektara pod šumom iz 1998. godine, 2020. spala na 60 hekatara šume.

Zbog pravila FISA, veslačka staza mora da bude u branjenom području, rekao je Miladinović, ali je osnovni koncept da se zadrži prirodni ambijent sa visokokvalitetnim zelenilom i dostupnošću svima.

Preduslov je, ističe on, da se uklone brojni nelegalni objekti s Kameničke ade, zbog kojih je onemogućen pristup Dunavu običnim građanima.

Staza od 2.250 metara služiće i za kupanje, kaže Miladinović, sa plažom od 1.400 metara, dok će voda biti čistija nego u Dunavu usled prethodnog taloženja i slabijeg protoka.

Voda iz ove akumulacije izlivaće se kroz cevi u Dunavac, koji će tako dobiti preko potrebnu svežu vodu.

Veslačka staza, napomenuo je Miladinović, neće biti betonirana, već poribljena.

Marina, koja je tu planirana, predstavlja jedan od najznačajnijih turističkih potencijala u Vojvodini, istakao je Miladinović, dodavši da tu prolazi i EuroVelo, evropski biciklistički koridor, prenosi Dnevnik.

Novosađani predali 12.590 primedbi na nacrt novog Generalnog urbanstičkog plana

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)