Novi rekordan broj novozaraženih u Srbiji – 3.822, preminulo još 17 ljudi

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 3.822 osobe od 14.015 testiranih, dok je preminulo 17 ljudi. Prema podacima sa sajta covid19.rs na respiratorima su 163 osobe, dok je hospitalizovano njih 3.693.

koronavirus na ulicama Beograda, novembar 2020, Foto: Insajder
koronavirus na ulicama Beograda, novembar 2020, Foto: Insajder

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 1.496.295 ljudi, od kojih je koronavirus potvrđen kod 81.086. Ukupno je dosad od koronavirusa preminulo 989 osoba.

Ministarka Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas u Novom Sadu da je u 62 ustanove socijalne zaštite u Srbiji registrovan virus kod bar jednog korisnika ili zaposlenog, ali je ocenila da su o "sporadični slučajevi".

"Na vreme se reagovalo i sprečeno je širenje. To je suština u suočavanju sa epidemijom, a najvažnije je poštovanje propisanih preventivnih mera Kriznog štaba", rekla je Darija Kisić Tepavčević u Domu Gerontološkog centra Novi Sad u Futogu.

Trenutno je koronavirus potvrđen u 75 ustanova socijalne i zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih kod 295 korisnika, što je povećanje od 93 zaražana u poslednja dva dana. Među zaposlenim zaraženo je još 27 ljudi, pa ih je sad ukupno registrovano 209.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.158, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 467, saopštilo je Ministarstvo.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je proteklu noć i protekla 24 časa obeležio veliki broj prijema pacijenata obolelih od kovida19 u bolnice širom Srbije.

Đerlek je novinarima rekao da je najkritičniji glavni grad gde je u petak od ukupnog broja obolelih skoro 1.500 bilo iz Beograda.

"Pripremili smo 500 kreveta. Nadam se da će to biti dovoljno za vikend", dodao je Đerlek.

Po prvi put od početka pandemije deo beogradske bolnice "Sveti Sava" ušao je u kovid sistem.

Direktorka bolnice "Sveti Sava" Marijana Vukićević rekla je za RTS da je prethodna noć u toj ustanovi prošla relativno mirno, sa deset pregleda, a da su primljena tri kovid-pacijenta.

"To su najčešće pacijenti sa akutnim moždanim udarom zaraženi koronavirusom", rekla je Vukićević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je juče bio najgori dan u tom gradu, jer je registrovano više od 300 inficiranih.

"Kontrolišemo sprovođenje propisanih mera, ali poenta nije u kažnjavanju, već u tome da razumemo da samo od nas zavisi kako će se situacija razvijati", rekao je Vučević.

Štab za vanredne situacije u Zrenjaninu zaključio je da je situacija u gradu kritična, jer su

Zbog brzog popunjavanja bolničkih kapaciteta u Zrenjaninu se proširuju kapaciteti pa će tako uz adaptaciju prostora u starom hirurškom odeljenju bolnice, koje će služiti za prijem ozbiljnijih pacijenata, kao još jedna opcija priprema prostor u Banji "Rusanda" u Melencima.

"Mi imamo 458 aktivnih slučajeva na teritoriji Grada Zrenjanina i imamo negde oko 50 mesta još slobodnih kapaciteta u našim bolničkim ustanovama", pojasnio je Simo Salapura, komandant Štaba za vanredne situacije Zrenjanin.

Korona je ušla i među zdravstvene radnike, jer je 60 njih ili pozitivno, ili je bilo u kontaktu sa zaraženim osobama, istaknuto je na sednici Štaba, na kome nije uvedena vanredne situacije, već je odluka o toj meri odložena za dva do tri dana.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article