Novi rekordan broj novozaraženih – 2.677, od koronavirusa u poslednja 24 preminulo devet pacijenata

Pre 7min

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.677 slučaja zaraze koronavirusom od 11.192 testirana uzoraka, dok je preminulo devet ljudi, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, oktobar 2020 Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, oktobar 2020 Foto: Srđan Ilić

Trenutno se na bolničkom lečenju širom zemlje nalazi 2.415 pacijenata, a na respiratorima je 77 obolelih.

Od pojave prvog slučaja koronavirusa u Srbiji zaraženo je 60.635 ljudi, a urađeno je 1.412.855 testova. Ukupno je preminuo 880 obolelih, a procenat smrtnosti je 1,45 odsto.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus potvrđen je u 59 ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih kod 202 korisnika i 123 zaposlena.

U saopštenju se navodi i da je do sada izlečeno 1.099 korisnika i 445 zaposlenih u ovim ustanovama.

Novo žarište koronavirusa je u Domu za stara lica "Topalović" u Kladovu, gde je od 79 korisnika kovidom19 zaraženo njih 48, kao i devetoro zaposlenih, prenosi RTS. Danas nema novih slučajeva.

Štićenici i zaposleni odmah su testirani kada su primećeni prvi simptomi, a dom je u karantinu do 17. novembra. U domu su napravljene narandžasta i crvena zona gde su smešteni štićenici sa lakšom i težom kliničkom slikom, dok su zaposleni koji su bili pozitivni na kovid19 u kućnoj izolaciji.

Zbog sve većeg porasta broja zaraženih i hospitalizovanih Krizni štab je juče odlučio da preporuči smanjenje dozvoljenog broja osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenim i zatvorenim prostorima – sa 30 na pet. Takođe, doneta je odluka da školski raspust učenicima srednjih, kao i osnovnih škola, traje 11, 12. i 13. novembra.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je popunjenost bolnica kritična, zbog čega je apelovao na Beograđane da pomognu zdravstvenim radnicima tako što će poštovati preporuke Kriznog štaba.

On je upozorio i da su vikendi dani kada dolazi do češćih kontakata i organizovanih zabava, što povećava šanse za zaražavanje.

pomoćnik direktora KC Niš Radmilo Janković rekao je danas da se epidemiološka situacija u Nišu komplikuje iz dana u dan, ali da je za sada pod kontrolom.

On je za RTS rekao da je trenutno 26 pacijenta na intenzivnoj nezi i dodao da se broj prijema povećava, ali da imaju dovoljno kapaciteta i najbolje uslove za lečenje pacijenta.

S obzirom da se situacija komplikuje, i hala "Čair" sa 190 mesta biće spremna od ponedeljka da primi kovid pacijente.

Popunjava se i privremena bolnica u beogradskoj Areni, gde se trenutno nalazi 360 pacijenata zaraženih koronavirusom, a taj prostor ima mogućnost za zbrinjavanje još 150 njih.

Načelnik te privremene kovid-bolnice poptpukovnik Predrag Bogdanović izjavio je za TV Prva da je do sada kroz tu bolnicu u protekle dve nedelje prošlo 430 pacijenata, da je 20 njih otpušteno na kućno lečenje, a da je 50 zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebačeno u druge zdravstvene centre.

On je dodao i da se u privremenoj bolnici u Areni dnevno obavi između 30 i 50 prijema novozaraženih.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article