Novi rekord u Srbiji – 1.817 građana pozitivno na koronavirus, šestoro preminulo

U poslednja 24 sata, prema zvaničnim podacima, preminulo je šest osoba od posledica koronavirusa u Srbiji dok je registrovano 1.817 novih slučajeva zaraze. To je do sada najveći broj novoobolelih u jednom danu u Srbiji.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, oktobar 2020 Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, oktobar 2020 Foto: Srđan Ilić

U Srbiji je ponovo zabeležen novi rekord – registrovano je ukupno 1.817 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa a testirano je ukupno 9.531 osoba. To znači da je svaka peta testirana osoba bila pozitivna.

Od poslednjeg preseka pa do danas u 15 časova, preminulo je šest osoba, pa je ukupan broj žrtava povećan na 820, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs. Procenat smrtnosti je manji od dva odsto.

Navodi se da su u Srbiji hospitalizovane 1.122 osobe a da je na raspiratorima 51 pacijent.

Zaključno sa današnjim danom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 84 korisnika i 62 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1087, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 433, piše u saopštenju.

"Кorisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji", dodaje se u saopštenju.

Laboratorija Vatreno oko u Nišu, koronavirus Foto: Vlada Srbije
Laboratorija Vatreno oko u Nišu, koronavirus Foto: Vlada Srbije

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je danas za RTS da podaci o broju novozaraženih korona virusom ukazuju da se bolnički kapaciteti pune, odnosno da ima sve više pacijenata kojima je potrebna bolnička nega.

Ona je za RTS navela da je samo tokom prethodne noći zabeleženo više od 50 prijema kovid-pacijenata, a da će do standardnog dnevnog preseka stanja u 15 časova taj broj biti još veći.

"Prekidom komunikacije i kontrole zaštitnih mera možemo sprečiti širenje bolesti, što je preduslov da naše bolnice ne budu pune", rekla je Jovanović.

Juče je epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da se i dalje ne postavlja pitanje zatvaranja škola i vrtića i da je to stav koji postoji i u Evropi.

S druge strane, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak naveo je da je poslednje dve nedelje koronavirus potvrđen kod nekoliko dece i dvadesetak zaposlenih u beogradskim vrtićima, kao i kod skoro 50 đaka, ali da nema mesta panici i da se situacija prati iz časa u čas.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article