Novi potres u području Petrinje, osetio se i u Zagrebu i Banjaluci

Potres jačine 4,2 stepena po Rihteru pogodio je jutros područje oko Petrinje, a osetio se i u Zagrebu. RTRS prenosi da se zemljotres osetio i u Banjaluci. I tokom noći više potresa od kojih je najači bio 3,5 stepeni potresli su Petrinju.

Zemljotres s epicentrom u blizini Petrinje ostavio je posledice i u Sisku Foto: BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK
Zemljotres s epicentrom u blizini Petrinje ostavio je posledice i u Sisku Foto: BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK

Seizmološka služba Hrvatske potres je registrovala u 7.49 minuta, a epicentar je bio kod Petrinje. Osetio se na području centralne Hrvatske.

I noćas je na području Petrinje zabeleženo nekoliko potresa od kojih je najjači bio u 4,20. Magnituda potresa iznosila je 3,5 po Rihteru.

Ovi potresi usledili su posle razornog zemljotresa jačine 6,2 po Rihteru koji je 29. decembra pogodio centralnu Hrvatsku, a čiji je epicentra bio takođe kod Petrinje.

Samo dan ranije isto područje pogodilo je više jakih zemljotresa od kojih je najjači bio 5.0 po Rihteru.

U potresu je prošlog utorka poginulo sedam osoba, a 27 ih je povređeno. Pričinjena je velika materijalna šteta, najviše u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima, a mnogi su ostali bez domova. Tlo ne prestaje da podrhtava što stvara dodatnu neizvesnost i teškoće.

Šteta je pričinjena i u Zagrebu, uglavnom su oštećeni dimnjaci i crepovi na zgradama koje su oštećene u jakom zemljotresu koji je u martu pogodio glavni hrvatski grad, a u kome je smrtno stradala 15-godišnjakinja.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article