Keir Starmer, novi britanski premijer, ušao je u Dauning strit sa obećanjem da će iskoristiti istorijsku pobedu laburista da obnovi zemlju i obezbedi sigurnost radničkoj klasi.

„Sada je vreme da se promeni kurs, jer, previše dugo smo zatvarali oči na probleme ljudi. Naravno da su izgubili poverenje u sve prethodne vlade, to je sa onakvom politikom bilo očekivano“, rekao je Starmer.

Dodao je da će se njegova vlada boriti sve dok joj narod ne poveruje. „Služićemo samo vašim interesima, a prkositi onima koji su otpisali našu zemlju.“

Laburisti su ubedljivom pobedom okončali 14-godišnju vladavinu konzervativaca. Bio je to najgori rezultat ove stranke pod kojom je sproveden Bregzit, piše The Guardian.

Torijevci su izgubili više desetina izbornih jedinica koje su prvi put osvojili 2019. godine pod Borisom Džonsonom, a među svrgnutima je bila i Liz Trus.

Starmerova partija je osvojila 412 mesta, a torijevci 121, dok su Liberalni demokrati dobili rekordnih 71, Škotska nacionalna partija 10, Rerform UK pet i Zeleni 4 mesta.

Međutim, izborna kampanja je obeležena apatijom birača i širokim razočarenjem u politički sistem. Izlaznost je, procenjuje se, bila oko 60 odsto, što je najmanje od 2001. godine.

Laburisti su obezbedili 214 mesta više nego na izborima 2019. godine.

Starmer je odao priznanje predanosti i radu svog prethodnika, Rišija Sunaka i rekao da „niko ne treba da podcenjuje njegov napor i to što je uspeo da postane prvi britanski lider azijatskog porekla“.

S obzirom na nepoverenje u politiku, Starmer je govorio optimistično – „njegova stranka može da preokrene situaciju“.

„Ova rana, ovaj nedostatak poverenja, može se izlečiti samo delima, a ne rečina. Danas možemo početi jednostavnim priznanjem da je javna služba privilegija i da vlade treba da se odnose prema pojedincima sa poštovanjem.“

Tako je, rečima da „politika može biti dobra sila“ i uveravanjem Britanaca da „njegova vlada to može i da dokaže“, Starmer završio svoj prvi pobedonosni govor.

Post Views: 57

Originalni tekst