SVEMIRSKI teleskop „Džejms Veb“ (JWST) snimio je živopisne slike 19 spiralnih galaksija, nudeći neviđene uvide u formiranje zvezda, galaktičku strukturu i evoluciju. Slike su otkrili naučnici projekta „Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS)“, koristeći JWST-ove instrumente NIRCam i MIRI.

НОВЕ СЛИКЕ ИЗ СВЕМИРА ЗАПАЊИЛЕ НАУЧНИКЕ: Како изгледају спиралне галаксије (ФОТО)

Foto: Novosti

Snimljene galaksije sežu od (relativno) obližnje NGC5068, udaljene 15 miliona svetlosnih godina, do udaljenije NGC1365, smeštene približno 60 miliona svetlosnih godina od Zemlje. JWST, lansiran 2021. godine, bio je ključan u preoblikovanju naučnog razumevanja ranog svemira, fokusirajući se prvenstveno na infracrveni spektar.

Posmatranja daju detaljan pogled na otprilike 100.000 zvezdanih jata i milione, ako ne i milijarde, pojedinačnih zvezda unutar spiralnih galaksija. Tomas Vilijams, astronom sa Univerziteta u Oksfordu, naglasio je važnost tih podataka.

-Zvezde se rađaju duboko unutar prašnjavih oblaka koji potpuno blokiraju svetlost na vidljivim talasnim dužinama, ali ti oblaci svetle na JWST talasnim dužinama, pojasnio je Vilijams.

Astronom Dženis Li, glavni naučnik projekta PHANGS, istakla je estetsku i naučnu vrednost slika, otkrivajući priču o ciklusu formiranja zvezda i povratnim informacijama. Lijeva je istakla eksplozivnu aktivnost i uklanjanje prašine i gasova na različitim nivoima, pružajući kvalitativne uvide u dinamički proces celokupnog ciklusa formiranja zvezda.

Posmatranja takođe bacaju svetlo na strukturu oblaka prašine i gasova na visokom nivou detalja, protežući se izvan Velikog Magelanovog oblaka i Malog Magelanovog oblaka.

Erik Rosolovski, astronom sa Univerziteta Alberta, objasnio je kako JWST-ov infracrveni prikaz omogućuje naučnicima da prodru kroz prašinu, omogućujući sveobuhvatnije razumevanje rada galaksije u poređenju sa ograničenjima svemirskog teleskopa „Habl“, preneo je „Rojters“.

Nove slike teleskopa „Džejms Veb“ sa svojom estetskom privlačnošću, prenose uverljivu priču o zamršenosti svemira, čineći ove nalaze dostupnim i zadivljujućim čak i za širu javnost.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst