Nove nedeljne demonstracije u Belorusiji, opozicija poziva Bajdena

Antivladini demonstranti počeli su danas da se skupljaju u Belorusiji za novi dan protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

AP: Beloruska policija blokirala je ulicu tokom opozicionog skupa u znak protesta zbog zvaničnih rezultata predsedničkih izbora u Minsku, 1. novembar
Foto: AP / Beloruska policija blokirala je ulicu tokom opozicionog skupa u znak protesta zbog zvaničnih rezultata predsedničkih izbora u Minsku, 1. novembar

Šefica opozicije Svetlana Tihanovska izrazila je nadu da će uskoro moći da se sastane sa izabranim predsednikom SAD Džoom Bajdenom.
Tokom poslednja tri meseca protivnici Aleksandra Lukašenka okupjaju se svake nedelje u glavnom gradu Minsku da traže njegovu ostavku posle izbora 9. avgusta obeleženim optužbama za masovnu prevaru.
Oni traže od predsednika Lukašenka, koji je na vlasti od 1994, da prepusti svoje mesto protivnici na predsedničkim izborima Svetlani Tihanovskoj koja je kao i druge vodeće opozicione ličnosti morala da pobegne iz zemlje da bi izbegla represiju u nedeljama posle izbora.
Više hiljada demonstranata pristiže danas u centar grada, a prema organizaciji za odbranu ljudskih prava Vjasna njih oko trideset je uhapšeno.
Kao i svake nedelje vodeni topovi i veliki broj policijskih vozila raspoređeni su na više zatvorenih metro stanica. Dopisnica agencije Frans pres navodi da je ograničen pristup internetu u centru grada.
Tihanovska, koja se sklonila u Litvaniji rekla je danas da 90 dana demonstracija bez popuštanja režima pokazuju da je Lukašenko izgubio legitimitet i vlast.
"Neće da nam da pravo da odlučujemo o tome šta se dešava u našoj zemlji", napisala je ona na porukama Telegram i dodala da će demonstracije da se nastave "do pobede".
Tihanovska, koja kaže da je ona pobednica izbora 8. avgusta, dobila je podršku više evropskih zvaničnika koji su odbili da priznaju rezultate beloruskih izbora. Ona je juče čestitala Džou Bajdenu izbor za predsednika SAD.
"To je bio pravi tok ideja, programa i timova za razliku od Belorusije gde su glasovi jednostavno bili pokradeni", rekla je ona.
Ona je dodala da veruje da će novi predsednik SAD uskoro priznati pravično izabranog predsednika nove i slobodne Belorusije, i naglasila da je Džo Bajden više puta zauzeo čvrste stavove podrške beloruskom narodu.
Na nedeljnim protestima u Belorusiji redovno se okuplja više desetine hiljada ljudi, nekad više od 100.000 i to su najveća okupljanja od nezavisnosti zemlje 1991.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article