Novak Đoković igra meč drugog kola Vimbldona, rival mu je Džejkob Fernli, a prenos možete uživo da pratite na portalu „Novosti“.

НОВАК ЂОКОВИЋ - ЏЕЈКОБ ФЕРНЛИ: Ноле у тотално неочекиваној ситуацији!

FOTO: Tanjug/AP

Đoković – Fernli 6:3, 6:4, 5:7, 2:3, Novak servira

2:3 – Škotski igra uzvraća istom, ekspresnom merom. Novak seda na stolicu, uzima dve tablete, pa će servirati za novo izjednačenje.

2:2 – „Brzopotezni“ Novakov servis-gem. Dobro mu je došao takav dolazak do izjednačenja.

1:2 – Ne deluje baš dobro Đoković što se tiče igre (možda ga je malo umor stigao, možda nervoza što nije iskoristio one brejk lopte u trećem setu, pa sad mora da igra četvrti). A Fernli sada, i dalje skroz rastrećen, iznova servis gem rešava u svoju korist.

1:1 – Smiruje se Novak. Mnogo je hladnokrvnije odigrao „svoj gem“. Jeste izgubio dva poena, ali je delovao bolje, konkretnije, koncentrisanije.

1:0 – Fernli je osvojio „svoj“ gem, ali u njemu je Đoković bio u centru pažnje. Opet se nešto raspravljao sa stručnim štabom, potom vikao, radostan, „uuuu“, kada je vetar omeo njegovog rivala i došlo se do 40:40, ali… potom je dva poena osvojio autsajder.

Najnovija vest! PUK’O MU FILM! Novak Đoković usred meča tražio da se provokator izbaci sa Vimbldona!

5:7 – Đoković je izgubio set! Novak je na momente briljirao na mreži, ali… Brejk/set šansu je izgradio 277. igrač sveta „probivši“ tu odbranu, a onda je to uradio još jednom i napravio senzaciju protiv sedmostrukog šampiona.

5:6 – Uz jednu baš baš neiznuđenu grešku (loptica mu je polako dolazila, dok je stajao na sredini osnovne linije, a on ju je poslao u mrežu), Đoković je samo jedan poen osvojio na nove servise rivala i – taj gem je izgubio. Sada će Novak servirati da treći set ode u taj-brejk. 

5:5 – Malo je potrajao ovaj, deseti gem trećeg seta, jer je bilo dosta Novakovih drugih servisa, ali je Nole to rešio u svoj korist. Izgubio je jedan poen. I… ovog časa je ovaj set postao najduži na meču. Traje 45 minuta, prethodni je trajao 44.

4:5 – Pa, da li je moguće? – Sjajno su se borila obojica, odigrao je isprva za nijansu bolje Novak (i smirenije), poveo je sa 15:40, da bi škotski teniser izveo bravuru i anulirao prvu brejk loptu, a onda odličnim servisom i drugu. I onda uz nove direktne poene, a čak 15 ih ima u ovom setu, uspeo je da preokrene i povede u osvojenim gemovima.

4:4 – Ovoga puta Đokovićevi servisi nisu bili takvi da suparnik može da parira kako je to poželeo. Istina, dva poena je osvojio, od čega je naročito bila impresivna jedna bekhend paralela, ali… To je bilo to od njega u ovom gemu, jer je usledio osmi as Novaka Đokovića. Nerešeno je, ulazi se u završnicu treće deonice. Škot sledeći servira.

3:4 – Nije hteo srpski teniser da dozvoli momku koji je bliži 300. mestu na ATP listi nego 250. da se dugo naslađuje „oduzetim servisom“ Srbinu. Đoković je, naime, odličnom igrom došao do brejk šanse, delovalo je da će vratiti vođstvo, ali… Usledila su tri sjajna Fernlijeva servisa, uključujući i dva završna mat-poteza: asovi su mu doneli prednost u osvojenim gemovima.

3:3 – Brejk Fernlija! Potpuno rasterećeno je rešio da igra Džejkob Fernli, da gađa uglove terena u stilu „pa šta bude – bude“ i … to mu je donelo prvu brejk šansu u trećem setu. Novak je uspeo da je anulira i to drugim servisom (poslao je lopticu brzinom od 185 kilometara na sat). Novu brejk loptu koju je uporni Škot izgradio – najbolji svih vremena nije „obrisao“, jer je lopticu poslao u mrežu. Prvi put na ovom Vimbldonu Đoković je doživeo brejk.

3:2 – Brejk Đokovića! – Nervirao se Nole kada je Fernli poveo sa 40:15, jer se sa „bekhend strane“ izvukao na forhend udarac i pogodio dijagonalom nebranjeni deo terena. Nešto je Srbin zamerao svom štabu, tražio smernicu, a našao ih je sam – preuzeo je inicijativu, korak po korak nadoknađivao propušteno, uneo tako nervozu u igru rivala koji je pogrešio i – Novak je uz onaj svoj čuveni urlik proslavio brejk.

Novak Đoković u razgovoru sa svojim timom tokom 5. gema 3. seta meča sa Fernlijem na Vimbldonu / Screenshot: RTS

2:2 – Odgovara istom merom Nole! To je odličan odgovor na izvrsno izdanje autsajdera pre 3-4 minuta. Ostao je Fernli na „nuli“…

1:2 – Maestralan servis-gem škotskog igrača. Opet nije izgubio nijedan jedini poen…

Najnovija vestĐOKOVIĆU SE OTVARA ŽREB! Sedmi teniser planete se povukao sa Vimbldona zbog povrede

1:1 – Posle devet minuta igre, a dvostruko kraćeg gema od onog prvog, Novak je svojim servisima (uz jedan izgubljeni poen) izjednačio. Deluje sada sigurno, više ne posrće. Mada, opet ima nešto da „vikne“ stručnom štabu…

0:1 – Opet, kao i u drugom setu, treći počinje vođstvo Džejkoba Fernlija. Odlično je „dirigovao“ u svom servis gemu, ali ne onoliko ekspresno dobijenom, koliko mudro „vođenim“. I jednu dužu razmenu je rešio u svoju korist, pokazavši da u njemu zaista ima dobrog materijala i da 277. mesto na ATP listi svakako neće biti ono na kome će obitavati.

Koliko agresivno je igrao Fernli svedoči da je imao više direktnih poena od Novaka u drugom setu (!), bilo je 11:7, ali je zato sa 15:6 „vodio“ u neiznuđenim greškama.

Novak Đoković igra bekhend na meču protiv Džejkoba Fernlija na Vimbldonu / FOTO: Tanjug/AP

6:4 – I drugi set za Đokovića! Ponadao se škotski teniser da bi mogao nešto više kada je poveo sa 15:30, no serija sjajnih servisa, uključujući i treći as u ovoj deonici, doneo je upravo nju Novaku. Prošlo je sat i 15 minuta igre.

5:4 – Malo se nervirao Nole (opet), sada na servise suparnika, jer ga je „imao u šaci“, na 40:40 probao da forhend paralelom dođe do brejk lopte i… za malo promašio mesto gde se spajaju čeona i bočna linija. To je prilično agresivni Fernli iskoristio da brzo osvoji i naredni poen, pa će Nole morati da servira ne bi li osvojio ovaj set.

5:3 – Vetar smeta sve više akterima ovog meča, ali Nole se sjajno prilagođava. Novi gem koji je osvojio na svoje servise bez izgubljenog poena!

4:3 – Brejk Đokovića! – Delovao je u problemima srpski as pre 3-4 minuta, dvaput posrtao, izgubio gem „sa nulom“, ali je onda „postavio zid“, preuzeo inicijativu čim je škotski teniser izgubio uvodni poen u servis gemu, te stigao za tili čas do 15:40, ao nda brejk šansu odmah i realizovao, nadmudrivši suparnika iz Edinburga.

Džejkob Fernli tokom meča sa novakom Đokovićem na Vimbldonu / FOTO: Tanjug/AP

3:3 – Uh, dobro je. Oni problemi sa kolenom i razigranim rivalom sada su delovali kao „daleka prošlost“. Za 70-ak sekundi, bez izgubljenog poena, Novak je osvojio „svoj“ gem na isteku prvog sata meča.

2:3 – Ne samo da škotski igrač ponovo vodi, i ne samo da je ponovo osvojio gem bez izgubljenog poena, već je u dve različite razmene – Novak posrnuo. Da li ga je to koleno „izdavalo“, da li je problem sa terenom… Ostaje da se vidi.

Novak Đoković posrće tokom 5. gema 2. seta sa Fernlijem na Vimbldonu / Screenshot: RTS

2:2 – Kakav gem! Fernli je, nakon što je prvi put u meču osvojio dva poena na servise rivala u jednom gemu, a bilo je to za 15:30 (posle čega je Novak poravnao rezultat, pa i poveo) doveo do toga da Srbin dvaput viče nešto (ka) svom stručnom štabu… A to je bio samo početak drame. Agresivnim vraćanjem servisa Škot je uspeo da izjednači, a na tome se nije zaustavio. „Dodao je gas“, osetivši da se Nole koleba, pa je stigao i do svoje prve brejk lopte. Nju je anulirao Đoković četvrtim asom (naspram dva rivalova), da bi posle ne baš sjajne igre, ali dovoljne za novi poen, poveo. I to privremeno, usled trećeg forhend vinera škotskog tenisera u ovom setu (nijedan u prvom setu). Gem je ušao u 9. minut, a posle kiksa koji je sprečio Fernlija da opet izjednači, Novak je konačno došao do 2:2. Auh, kakav gem…

1:2 – Nova fantastična serija servisa momka koji igra zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora. Nema šta, kada igra opušteno (ali ne previše opušteno, što mu se „obilo o glavu“ u završnici prvog seta), Fernli je rival za svako poštovanje… Novo njegovo vođstvo je na snazi.

1:1 – Auh… Okliznuo se u jednom trenutku Nole, i to baš na desnu stranu. Desilo se to dok je vodio sa 30:0. Taj poen je ipak dobio, naredni „za dlaku“ izgubio (utrošivši uzalud „čelendž“), da bi smečom rešio gem u svoju korist.

Trenutak koji je zabrinuo Noletove navijače – Đokoviću je koleno „klecnulo“ u drugom gemu drugog seta sa Fenrlijem / Screenshot: RTS

0:1 – Fantastičan servis-gem momka koji je 277. na ATP listi. Odigrao ga je kao da je on dobio prethodni set, a ne njegov rival. Prvi put u meču Džejkob Fernli vodi.

6:3 – Set za Novaka Đokovića! Fantastično je servirao Nole i ovoga puta, zadržao savršen učinak kada prvi servis ode gde treba (15/15!), a bez izgubljenog poena rešio poslednji segment uvodne deonice.

5:3 – Brejk Đokovića! Nova doza vrlo interesantnih dešavanja. Iako je škotski teniser „poklonio“ prvi poen, drugi je osvojio posle 21 udarca razmene, i to sjajnim „vinerom“ usled pogađanja linije. Potom je imao i malu pomoć mreže u preuzimanju vođstva, da bi onda počeo da greši u onome što dotad nije nijednom u meču: u bekhend udarcima. Dvaput zaredom je slao lopticu gde ne treba, to je Noletu doneo brejk šansu, a njegov rival je tada popustio pod pritiskom i, novom bekhend-greškom, izgubio „svoj“ gem.

4:3 – Novi dobar Noletov servis-gem. Iznova samo jedan izgubljen poen, ali iznova i sjajna kretnja škotskog tenisera. Stizao je maltene sve što je trebalo, iako se to ponekad činilo kao nemoguća misija, a malo mu je u tri situacije nedostajalo i da poentira iz tih teških pozicija.

Na tribinama je i Novakova supruga Jelena, sa decom, Stefanom i Tarom.

Žena, sin i ćerka bodre Novaka Đokovića na meču protiv Džejkoba Fernlija na Vimbldonu 2024 / FOTO: Tanjug/AP

3:3 – Nestvarna dešavanja! Totalni autsajder, uz pet drugih servisa, i to protiv najboljeg u vraćanju servisa svih vremena – dobija svih pet takvih poena. Novi gem za Škota!

3:2 – Dobro se kreće Škot, i to po osnovnoj liniji, ali i za to Nole ima rešenje. Počeo je da „skraćuje“ udarce, a tako je i rešio servis-gem u svoju korist, kada je posle 40:15 jednim „dropšotom“ matirao dosad prilično impresivnog rivala.

2:2 – Smetalo je Sunce i Noletu, i linijskom sudiji (napravio je grešku na štetu Srbina, ali je „čelendžom“ sve to ispravio Đoković. No, posle tih 15:15, autsajder je zaigrao (iznova) kao da je u Top 10 ATP liste, a ne van Top 200, pa je za tili čas osvojio i ovaj „svoj“ gem.

Džejkob Fernli servira Novaku Đokoviću na Vimbldonu 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Novak Đoković je seo na svoju stolicu, zagnjurio glavu u peškir i tako ostao neko vreme. Malopre mu je Sunce smetalo, verovatno pokušava da malo „zatamni svoj pogled“. Prosto, bio je na „nezgodnoj strani terena“.

2:1 – Tek na sredini trećeg gema ovog meča Džejkob Fernli je napravio prvi neiznuđenu grešku. To je Novak iskoristio da ode na 30:0, potom je mladog rivala nadmudrio varkom tela i ostvario direktan poen, da bi sve začinio svojim drugim asom na meču. I on ostavlja suparnika „na nuli“.

1:1 – Vrlo interesantna situacija. Fernli je serijom fantastičnih servisima ostavio Novaka „na nuli“. I domaća publika je to oduševljeno propratila.

1:0 – Prvi poen na svoj servis Nole je dobio forhend dijagonalom koja je postala „viner“. Drugi je bio za 30:15, i to minut kasnije, jer je autsajder prilično dobro vraćao loptice koje Srbin slao u uglove (i tako osvojio jedan poen, što je propratio osmehom kao da je ostvario veliko dostignuće u životu). A potom je usledila ekspresna Noletova lekcija: jedan neodbranjivi volej, pa, za osvajanje gema, bekhend paralela. Dobar početak, ali i zanimljiv otpor momka koji je, podsetimo, tek 277. igrač sveta.

14.37 – Meč je počeo! Srpski as servira.

14.31 – Novčić je bačen… Britanac je pogodio na koju stranu će pasti i odabrao – da prima servise. To će se i desiti posle kraćeg zagrevanja.

14.30 – „Tačno na vreme“ na teren izlaze akteri ovog duela!

14.20 – Važna vestPRESEKAO JE! Novak Đoković odlučio da li ide na Olimpijske igre „Pariz 2024“

14.00 – KO BI REKAO… Evo ko je pomogao Novaku Đokoviću da se zagreje za drugi meč na Vimbldonu 2024 (VIDEO)

Ko je ovaj duel uopšte mogao da očekuje?

Pre tačno jedan mesec, na ovaj dan, Nole je saopštio da se povlači sa Rolan Garosa. Sutradan je podvrgnut hirurškom zahvatu na meniskusu desnog kolena. A evo, ne samo da se oporavio, već je Đoković u emotivnom nastupu, svom prvom takmičarskom od operacije kolena, savladao Vita Koprivu i prošao u drugo kolo Vimbldona, gde ga očekuje izuzetno zanimljiv teniser.

Zapravo, u pitanju je momak koga „niko živ“ nije ni očekivao na ovom grend slemu, a kamoli u drugom kolu.

Ko je, uopšte, Džejkob Fernli, današnji Novakov rival?

Podsetimo, dok je Nole završavao svoj megdan sa Koprivom, vodila se interesantna borba u duelu u kome je sa jedne strane mreže bio 277. igrač sveta Džejkob Fernli, Britanac koji je dobio specijalnu pozivnicu organizatora, a sa druge favorit u tom megdanu, Španac Alehandro Moro Kanas, 188. sa ATP liste.

Na kraju – desila se, na oduševljenje domaće publike, senzacija.

Fernli, 22-godišnjak iz Edinburga, koji ne samo da je anoniman za većinu ljubitelja tenisa, već čak ni na sajtu Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) ne postoji njegova biografija, pobedio je Kanasa.

Škot je trijumfovao u tri seta, a konačan rezultat je, posle drame u taj-brejku (pet neiskorišćenih meč-lopti i dve neiskorišćene set-lopte) glasio 7:6, 6:4, 7:6 (12).

Džejkob Fernli je toliko neverovatna pojava da o tome možda najbolje svedoči sledeći  podatak: ove sezone dobio je samo jedan jedini ATP meč. Ovaj prekjuče, na Vimbldonu. 

Džejkob Firnli na Vimbldonu / FOTO: Profimedia

Prethodno je, od Nove godine, učestvovao na ITF turnirima u Eš-sur-Alzetu u Luksemburugu, pa u Lafborou u Britaniji, da bi sam sebe „ugurao“ na Vimbldon osvojivši nedavni, junski čelendžer u Notingemu (zabeleživši i jednu top 100 pobedu, nad 96-plasiranim Kinezom Šangom).

Potom je ostvario prvi ATP nastup u karijeri, u Istbornu (izgubio od 139. tenisera sveta, sunarodnika Bilija Herisa u dva seta), a onda… onda je stigao na najpoznatiji turnir na svetu.

I, iako je tu zaigrao zbog specijalne pozivnice, sada je stekao pravo da igra protiv najboljeg svih vremena.

Ako vas Novak Đoković zanima, ali i ne samo on, već i sve ostalo iz tenisa, pratite sportske stranice portala „Novosti“. Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković – Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst