EPA-EFE/CARMELO IMBESI

Reptil nazvan Tachymenoides harrisonfordi pronađen je u Peruu. Odluka da se zmiji da ime po Harisonu Fordu usledila je zbog rada čuvenog glumca na zaštiti životne sredine, prenosi RTS.

Harison Ford, koji je potpredsednik neprofitne grupe Conservation International, rekao je da je „zmija ima oči u kojima se možete udaviti i većinu dana provodi sunčajući se pored prljave vode, verovatno bismo bili prijatelji ranih 60-ih.

A team of researchers trekking through an alpine swamp in the high in the Andes Mountains spot ambers eyes peering out of the rushes…

The eyes belonged a snaked that is named Harrison Ford. Or at least it is now. pic.twitter.com/lzGCw3tEqV

— Conservation Intl (@ConservationOrg) August 15, 2023

Ipak, tvrdi da je reč i „ponižavajućem otkriću“.

„To je podsetnik da još uvek ima toliko toga da se nauči o našem divljem svetu – i da su ljudi jedan mali deo neverovatno ogromne biosfere. Na ovoj planeti su sve sudbine isprepletene, a trenutno milion vrsta leluja na ivici zaborava. Imamo egzistencijalni mandat da popravimo naš narušen odnos sa prirodom i zaštitimo mesta koja održavaju život“, kazao je Harison Ford.

Za razliku od Indijane Džonsa, Ford je navodno obožavatelj zmija, a po strastvenom zaštitniku prirode nazvani su i pauk – Pheidole harrisonfordi, kao i vrsta mrava – Pheidole harrisonfordi.

Otkriće nove vrste zmija je zajednička saradnja istraživača iz Perua i Sjedinjenih Država i napravljeno je u nacionalnom parku Otiši u Peruu.

Tachymenoides harrisonfordi je mala, vitka zmija, koja dostiže dužinu od samo 16 inča (40,64 centimetra).

Dobro je kamufliran, ali bezopasan za ljude, sa ishranom koja se sastoji od guštera i žaba.

Edgar Ler, biolog koji je predvodio ekspediciju koja je otkrila zmiju, rekao je da je otkriće nove vrste, njeno imenovanje i predstavljanje u svetu lepa i neophodna aktivnost.

„Sa ovim imenom želimo da odamo počast Harisonu Fordu kao glumcu i zaštitniku prirode i nadamo se da ćemo stvoriti svest da su u svetu ostala udaljena područja u čije vrste ne poznajemo. Mogu se zaštititi samo poznate vrste“, kazao je Ler.

Originalni tekst