Nedugo nakon što je Airbus A320 Cham Wings sleteo na međunarodni aerodrom u Bagdadu, posle dvočasovnog odlaganja leta iz Damaska, najvažniji putnici tog aviona, iranski pasdarani, ušli su u „tojotu“ i „hjundai“ koji su čekali ispred aerodromske zgrade. Prošlo je tačno 15 minuta od spuštanja aviona iz Damaska na pistu, do momenta kada su američki dronovi pažljivo naciljali konvoj i tom prilikom ubili deset ljudi. Među njima je bio i iranski general Kasem Sulejmani, čija je smrt poput detonacije u zoru odjeknula Bliskim istokom.

Tog su se događaja setili brojni analitičari četiri godine kasnije, kada su u niz događaja ponovo upleteni iranski generali, dronovi, Sjedinjene Američke Države i njihovi interesi na Bliskom istoku, kao i najvažniji cilj iranske politike. Još važnije, posle novog razvoja situacije u jednoj od prelomnih oblasti za stabilnost mehanizama koji svet drže u kakvoj-takvoj ravnoteži, ponovo su na površinu isplivale sve slabosti i ogolili se jasno svi ciljevi, koje je svet otvoreno mogao da vidi pre četiri godine, kada je Sulejmani ubijen.

Kada su iranski dronovi u subotu uveče poleteli ka Izraelu, čitav svet pred sobom je imao staro pitanje – šta ako ovim započne treći svetski rat? To je pitanje staro pune 84 godine, od kad je završen drugi planetarni sukob, a civilizacija došla do zaključka da ako dođe do trećeg svetskog rata, četvrti može biti vođen samo kamenjem i motkama.

Je li svet zaista došao do ivice? Kakva je uloga Bliskog istoka u svetskom ratu i prividu svetskog mira? Koji su ciljevi svih aktera koji su ponovo uplašili čitav svet i dali novi materijal za obmanjivanje javnosti građanskim novinarima na Maskovom Iksu? Priča o Bliskom istoku, zapravo je predložak priče o trećem svetskom strahu.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKU.

Nedeljnik 640

Post Views: 15

Originalni tekst