Nova i SDS: DS, SSP, PSG i Pokret za preokret odazvali se na poziv za izradu platforme za dijalog o izborima

Socijaldemokratska stranka (SDS) i Nova stranka danas su u zajedničkom saopštenju navele da su se na njihov javni poziv za izradu pregovaračke platoforme za dijalog o izbornim uslovima pod okriljem Evropske unije do sada odazvali Demokratska stranka (DS), Stranka slobode i pravde (SSP), Pokret slobodnih građana (PSG) i Pokret za preokret.

Sastanak vlasti i dela opozicije na FPN
Sastanak vlasti i dela opozicije na FPN

"Budući da se osim Pokreta slobodnih građana, ove stranke do sada nisu odazivale na naše pozive na zajedničke sastanke opozicije, činjenicu da su nam poslali svoj predlog platforme vidimo kao odazivanje na naše višemesečne pozive i kao njihov doprinos jedinstvenom delovanju opozicije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da su Nova stranka i SDS pre više meseci pokrenuli dijalog unutar opozicije i da su na jednom od poslednjih sastanaka uputili javni poziv i onim opozicionim strankama koje do tada nisu učestvovale na ovim sastancima da pošalju svoj predlog i da se priključe izradi zajedničke opozicione platforme.

"Pozdravljamo odluku Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde i Pokreta za preokret da i oni odgovore na naš poziv i konačno se pridruže zajedničkim aktivnostima opozicije i nadamo se da je ovo osnov za buduće jedinstveno i koordinisano delovanje opozicije, bez obzira na to u koliko kolona ćemo nastupati na predstojećim izborima", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi "i njihov predlog, kao i predlozi drugih opozicionih grupacija, će svakako biti uključen u zajedničku platformu".

"U narednim danima ćemo obavestiti javnost na koji način i kada ćemo pristupiti izradi te platforme. U svakom slučaju potrebno je da svi sa svojim predlozima sednemo za zajednički sto i da u što skorijem roku dogovorimo zajedničku platformu iza koje bismo svi stali", navodi se u saopštenju.

Iako nije poznato kada će dijalog biti nastavljen, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će sledeće nedelje razgovarati s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom o nastavku, dinamici, temama i učesnicima međustrančkog dijaloga.

“Razgovor i dijalog treba da bude sa svim strankama jer se ovde razgovara o izbornim uslovima”, rekao je Dačić.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je pre nekoliko dana da je interes EU da dijalog srpske vlasti i opozicije bude što pre nastavljen i da su u zakonodavnom telu Unije zabrinuti jer još nije poznato ko će učestvovati u tim razgovorima.

Dijalog između vlasti i opozicije odvijao se prošle godine, uoči parlamentarnih izbora na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a zatim i uz posredovanje Evropskog parlamenta, a dogovoreno je da bude naastavljeni nakon održavanja izbora koje su broje opozicione partije bojkotovale.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article