DVA teretna broda koja su plovila u Adenskom zalivu pogođena su projektilima i potom je na njima izbio požar, saopštila je danas britanska bezbednosna firma Ambrei.

НОВА ДРАМА У ЗАЛИВУ: Два брода погођена пројектилима, избио пожар

Foto: Tanjug/AP

Teretni brod koji je plovio pod zastavom Antigve i Barbude pogođen je projektilom na oko 83 nautičke milje jugoistočno od Adena, a potom je izbio požar, ali je vatra ugašena, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ranije britanska Služba za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštila da je kapetan broda poslao izveštaj o incidentu koji se dogodio na 80 nautičkih milja jugoistočno od Adena.

– Brod je plovio u pravcu jugozapada u vodama Adenskog zaliva brzinom od 8,2 čvora kada je u prednji deo plovila udario projektil. Izbila je vatra koja je ubrzo neutralisana – navodi se u saopštenju i dodaje da je primećen i drugi projektil koji nije pogodio brod.

U saopštenju se dodaje da su u blizini primećene osobe u malim čamcima koje su tokom incidenta otvorile vatru na brod.

U odvojenom saopštenju UKMTO navedeno je da je primljen izveštaj kapetana drugog broda o još jednom incidentu koji se dogodio na oko 70 nautičkih milja jugozapadno od Adena.

– Kapetan je izvestio nadležne da je brod pogođen nepoznatim projektilom u krmeni deo plovila, što je rezultiralo požarom. Rad na utvrđivanju štete je u toku – navodi UKMTO.

Jemenski pobunjenici Huti, koji kontrolišu delove te zemlje, od novembra su napadali međunarodne brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: BITKA ZA KARTUM: Pogledajte snimak

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst