EPA-EFE/JUSTIN LANE

Posle nedavno objavljenog trejlera za film „Maestro“, usledile su i kritike pojedinih korisnika društvenih mreža, koji tvrde da je film uvredljiv za Jevreje jer potencira stereotipe.

Film Maestro u kome poznati holivudski glumac igra čuvenog kompozitora Leonarda Bernštajna, kritikovan je, jer za tu ulogu nije odabran glumac jevrejskog porekla.

Porodica Leonarda Bernštajna stala je u odbranu glumca Bredlija Kupera.

„Srca nam se slamaju kada vidimo koliko je nerazumevanja i pogrešnih tumačenja Kuperovog truda“, naveli su Džejmi, Aleksandar i Nina Bernštajn u saopštenju za javnost, prenosi RTS.

Troje dece Leonarda Bernštajna kažu da je njihov otac imao „lep, veliki nos“, dodajući:

„Bredli je odlučio da koristi šminku kako bi dočarao svoju sličnost sa likom koji tumači, a nama je drago zbog toga“.

Film je drama fokusirana na odnos Bernštajna i njegove supruge Felisije Montalegre koju glumi Keri Maligan.

Bernštajn je napisao muziku za West Side Story i osvojio 16 Gremi nagrada tokom svoje karijere. Umro je 1990. godine.

Deca pokojnog Maestra istakla su da je Bredli Kuper tokom snimanja filma pokazivao duboko poštovanje njihovoj porodici, pa optužbe izgledaju kao pokušaj da se uspešna osoba omalovaži u glumi. Napominju da se to tokom života dešavalo i njihovom ocu.

„Osećamo se tako srećnim što smo imali ovo iskustvo sa Bredlijem i jedva čekamo da svet vidi njegovu kreaciju“, navela su deca čuvenog kompozitora.

Kada je prošle godine prvi put objavljena fotografija Bredlija Kupera u ulozi Leonarda Bernštajna, filmski kritičar Holivud reportera, Danijel Feinberg je napisao da bi Kuperov izgled mogao da bude „problematičan“, a film kao etnički stereotip.

Film Maestro biće premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji u septembru, pre nego što ga Netflix objavi u decembru.

Međutim, novinar i tehnološki preduzetnik Brajan Krasenštajn rekao je da mu se dopada što Kuper igra Bernštajna.

Na Tviteru je napisao: „Opusti se! Filmovi su umetnost. Posao glumca je da prikaže lik koji igra najbolje što može. Ja sam Jevrejin. Moj nos je veliki. Nosevi mnogih Jevreja su veliki. To je samo činjenica“.

Originalni tekst