EPA-EFE/Peter Foley

“Gnev je razumljiv, ali nasilje nikada nije prihvatljivo. Tajrova smrt je bolan podsetnik da moramo učiniti više da osiguramo da naš sistem krivičnog pravosuđa ispunjava obećanje o pravičnoj i nepristrasnoj pravdi, jednakom tretmanu i dostojanstvu za sve.”

Tako je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden prokomentarisao tragičnu i stravičnu smrt Tajra Nikolsa, 29-godišnjeg mladića iz Memfisa, afroameričkog porekla, koji je brutalno ubijen tokom policijskog iživljavanja.

Ako vam ove reči zvuče prenaglašeno, niste pogledali video-snimak ubistva u kom je učestvovalo pet uniformisanih lica, pošto bi bilo prenaglašeno nazvati ih policajcima.

Na jednom snimku vidi se kako policajci izvlače Nikolsa iz automobila dok on viče da “nije uradio ništa i da samo pokušava da ide kući”. Zatim ga teraju da legne na zemlju i da se okrene na stomak, dok ga prskaju u lice biber-sprejom. Nikols zatim uspeva da ustane i pobegne dok ga policajci jure, a najmanje jedan od njih upotrebljava omamljivač. Drugi snimak prikazuje već scene nasilja, trojica ga šutiraju, četvrti koristi pendrek, a onda se priključuje i peti. Kada ga “dobro” izbiju, ostave ga prislonjenog uz automobile i očigledno proslavljaju dobro obavljen posao.

Samo što taj posao, očigledna đavolja rabota, ni tada nije bio obavljen.

Nastavili su da ga tuku, dok Nikols uzvikuje da samo želi da ode kod svoje majke.

Ovakvih slučajeva nasilja u Sjedinjenim Američkim Državama ima u svakom gradu, na svakom koraku, ukazuju nezadovoljni građani i traže pravdu za sve koji su stradali ili su teško povređeni tokom policijske torture.

Ovaj je slučaj, međutim, nešto drugačiji.

Od pet policajaca koji su nasmrt pretukli Nikolsa, svih pet su takođe afroameričkog porekla. Oni koji vole da se igraju tezama tvrde da samim tim ovaj slučaj nema veze sa rasizmom. Samo što ima – jer rasizam u SAD nema veze sa poreklom nasilnika, već sa institucionalnim rasizmom koji evidentno ne može da se pobedi potresnim govorima.

Građani su ponovo izašli na ulice, a Nikols je automatski postao novo lice pokreta “Gloomy Lives Topic”. Nezadovoljni Amerikanci snimak porede sa videom policijskog prebijanja afroameričkog vozača Rodnija Kinga 1991. godine. Četiri policajca su oslobođena optužbi za njegovo ubistvo četiri godine kasnije, što je izazvalo višednevne nemire u Los Anđelesu za koje se tvrdi da su “promenili Ameriku”.

Samo što nisu. Nijedna smrt nije, koliko god tužni govori usledili posle njih.

Originalni tekst