Činjenica je da ima previše dobrih filmova, ali i sjajnih glumaca, tako da svi oni neće moći da dođu do izražaja. Zar ne?

Kolumnista magazina The New York Times, Kajl Bučanan, napisao je svoja očekivanja za novu nominaciju za Oskara. Svoje zaključke je doneo na osnovu razgovora sa ljudima iz filmske industrije, ali i na osnovu rezultata ostvarenih na Zlatnom globusu i nagrada kritičara. Takođe, on je u vidu imao i nominacije koje će umetnicima dodeliti Udruženje filmskih glumaca, Savez američkih producenata i Savez američkih režisera.

Najbolje dostignuće

Počnimo sa najsigurnijim opkladama. „Oppenheimer“, „Barbie“ i „Killers of the Flower Moon“ su prošle nedelje osvojili najviše nominacija od strane udruženja producenata, reditelja i glumaca, tako da se očekuje da će svaki od ovih filmova dobiti dvocifrene nominacije za Oskara.

„The Holdovers“ i „Poor Things“ takođe imaju sigurna mesta, iako nisu ušli u SAG-ovu trku najboljih. Oba filma imaju glavne glumce koji su osvojili Zlatni globus i nagradu kritičara.

Ipak, ima mesta za još neka ostvarenja. Bučanan predviđa da će to biti „Past Lives“ i „American Fiction“, kao i „Maestro“, ambiciozni biografski film, kakvi su uvek kec iz rukava za nominovanje.

On dalje dodaje da su francuska drama „Anatomy of a Fall“ i drama o holokaustu na nemačkom jeziku „The Zone of Interest“ osvojile veliku naklonost međunarodnog glasačkog tela.

I „The Color Purple“, „May December“, „Society of the Snow“ i „Origin“, bi takođe mogli da probiju ovu postavu.

Najbolji režiser

Koliko god pretpostavke o najboljim ostvarenjima delovale samouvereno, situacija sa rediteljima nije nimalo slična.

U ovoj oblasti obično ne prolaze ljudi poput Bena Afleka i Denisa Vilneva, već neki ezoteričniji izbori. Osim direktora filma „Oppenhaimer“, Kristofera Nolana, koji je pretpostavljeni lider ove trke, nijedan od kandidata ne bi trebalo da se oseća sigurno.

Martin Skorseze („Killers of the Flower Moon“) i Aleksandar Pejn („The Holdovers“) su jedini autori koji su ikada osvojili više od jedne nominacije u ovoj branši. Pejn je dobio tri, dok Skorseze ima neverovatnih devet.

Nominovani za DGA Greta Gervig („Barbie“) i Iorgos Lanthimos („Poor Things“) imaju dva najnovija prepoznatljiva filma, ali bi svakako, piše reporter NYT, mogli da budu žrtva žestoke kritike.

Na njihovom mestu se mogu pojaviti reditelji kao što je Džastin Trit, koja je osvojila prestižnu Zlatnu palmu za „Anatomy of a Fall“, i Džonatan Glejzer, koji je režirao „The Zone of Interest“.

Dakle, žiri bi mogao da se odrekne Lanthimosa kako bi nagradio Glejzerovu izazovnu viziju, ali ovo je nepredvidljiva kategorija u kojoj se situacija strmoglavo menja.

Najbolji glumac

Zvezda filma „Holdovers“, Pol Đamati, uzeo je Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji i mjuziklu, a dobio je i nagradu Kritičara za najboljeg glumca.

Njegova dva najjača konkurenta će verovatno biti nikad nominovani Cilijan Marfi, lice sa visokim jagodicama iz filma „Oppenheimer“, i devetostruko nominovani Bredli Kuper, koji ima upadljivu, transformativnu ulogu u filmu „Maestro“.

Marfi je osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca u drami, ali ga možda sputava činjenica da je prava zvezda filma „Oppenheimer“ zapravo Nolan, a problem za Kuperovu kandidaturu je to što nije imao televizijske nagrade nikada do sada.

Glavni glumac ostvarenja „American Fiction“, Džefri Rajt, dobio je velike pohvale na svakoj dodeli nagrada, i svakako nema veze što ta tolika naklonost još uvek nije rezultirala pobedom.

Iako je zvezda „Rustina“ Kolman Domingo osvojio nominaciju za SAG, i iako Endru Skot iz „All of Us Strangers“ ima mnogo obožavatelja, Leonardo Dikaprio bi na kraju ipak mogao da izdominira. Da, njegova uloga u filmu „Killers of the Flower Moon“ je žestoka kritika, ali je činjenica da postoji jaka korelacija između kategorija najboljeg glumca i najboljeg filma.

najbolja glumica

Ima previše odličnih kandidatkinja da bi njihov krajnji broj mogao da se svede na pet.

Ipak, Lili Gledston („Killers of the Killers Moon”) i Ema Stoun („Poor Things”) nemaju razloga za brigu. Pitanje je samo ko će praviti društvo ovim dobitnicama Zlatnog globusa.

Karej Muligan („Maestro“) je imala krajnje zanimljiv nastup – stvarna osoba, neobičan naglasak, starenje uz pomoć protetike.

Sandra Huler („Anatomy of a Fall“) je propustila nominaciju za SAG, ali međunarodne glumice retko tu prolaze dobro, tako da će sada verovatno biti nagrađena, imajući u vidu i njenu ulogu u „Zone of the interest“.

Natali Portman je imala jedno od najboljih pojavljivanja u karijeri u filmu „May December“, ali film jednostavno ne privlači toliko pažnje i ona je trenutno u mehuru. Isto tako i Fantazija Barino-Tejlor, koja ima neke snažne momente u „The Color Purple“, ali nije uspela da se izbori za nominaciju za SAG.

I iako je zvezda „Past Lives” Greta Li dostojna, njen rad je možda čak i previše potcenjen da bi nadmašio tako blistavu konkurenciju.

To nas ostavlja sa Anet Bening, nominovanom za SAG za tešku ulogu u „Nyad” i „Barbie” Margo Robi.

Post Views: 22

Originalni tekst