Nobelova nagrada za ekonomiju dvojici Amerikanaca za otkriće novih formata aukcije

0
4

Nobelova nagrada za ekonomiju dvojici Amerikanaca za otkriće novih formata aukcije

Amerikanci Pol R. Milgram i Robert B. Vilson dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za „Poboljšanja teoriji aukcije i otkrića novih formata aukcije“, objavila je danas Švedska kraljevska akademija nauka.

Nobelova nagrada za ekonomiju, Foto: printscreen
Nobelova nagrada za ekonomiju, Foto: printscreen

Ovom nagradom koju po tradiciji od 1969. dodeljuje Centralna banka Švedske se završava nedelja Nobela.

„Nagrada Banke Švedske za ekonomiju u znak sećanja na Alfreda Nobela dodeljuje im se za to što su poboljšali teoriju aukcija, i izumeli nove formate aukcija za dobrobit prodavaca, kupaca i društva u celini“, navodi se u obrazloženju žirija.

Dvojica ekonomista, obojica sa američkog univerziteta Stenford, takođe su radili na mehanizmima dodele slotova za pristajanje na aerodromima.

Nobelova nagrada za ekonomiju prošle godine dodeljena je Abidžitu Banerdžiju, Ester Diflo i Majklu Kremeru za njihov „eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva“.

Prestižna nagrada dolazi sa novčanom nagradom od 10 miliona kruna (1,1 milion dolara) i zlatnom medaljom.

Prošle nedelje su u Stokholmu saopšteni laureati za Nobelove nagrade u oblasti medicine, fizike, hemije i književnosti, a u Oslu dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Nagrade se tradicionalno uručuju 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Ceremonija uručenja nagrada u Stokholmu otkazana je zbog pandemije koronavirusa, već je predviđena televizijska ceremonija, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu. U Oslu će ceremonija biti održana u manjoj sali.

Izvor: Beta, AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article