Jedan od vodećih svetskih finansijskih časopisa Euromoney, osnovan pre više od 50 godina, proglasio je NLB Komercijalnu banku najboljom društveno odgovornom bankom u Srbiji u 2024. godini. Prestižna nagrada uručena je predsedniku Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, Vlastimiru Vukoviću na svečanoj ceremoniji u Londonu.

Časopis Euromoney još od 1992. godine prepoznaje i nagrađuje najbolje banke širom sveta. O značaju njihovih Nagrada za izvrsnost, kao prvih ove vrste u svetskoj finansijskoj industriji, govori i podatak da je više od 700 banaka iz celog sveta konkurisalo za ovogodišnje priznanja. Proces izbora pobednika obuhvata detaljnu analizu različitih aspekata poslovanja – finansijskih rezultata, tržišne pozicije, društvene odgovornosti, stepena digitalizacije i inovacija, kao i kvaliteta odnosa s klijentima.

“Osim ostvarivanja izuzetnih poslovnih rezultata, naš ključni cilj je bio i ostao doprinos kreiranju održive budućnosti u zajednici i regionu u kom poslujemo. Ova nagrada potvrđuje naše napore i dostignuća u oblasti društvene odgovornosti, kao i rešenost da ostvarimo svoju misiju – da budemo pozitivan pokretač promena, promovišući ekološku održivost, pružajući podršku socijalno ugroženim grupama i podržavajući obrazovne i kulturne projekte“, istakao je Vlastimir Vuković,  predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

Strateški pravci aktivnosti društveno odgovornog poslovanja NLB Komercijalne banke usmereni su na podršku lokalnim ESG inicijativama, razvoju održive budućnosti i zaštite životne sredine, kao i unapređenju iskustva zaposlenih. Kao rezultat toga, banka je 2023. godine postala prva banka u Srbiji sa sertifikatom „Family Friendly“.

NLB Komercijalna banka, potpisnik je UN Principa za odgovorno bankarstvo i član je Bankarske alijanse za neto nultu emisiju pod okriljem UN-a, što je obavezuje da dostigne neto nulte emisije do 2050. godine.

Kao sistemska banka na regionalnom tržištu, usmerava većinu svojih kapaciteta ka sistemskim promenama, kroz višegodišnje i već poznate projekte i inicijative, kao što su NLB Organic konkurs, Okvir podrške i Stambeni krediti za mlade.

NLB Komercijalna banka je u prošloj godini preusmerila značajan deo svog profita ka kreiranju održive budućnosti –  organizacijama koje unapređuju uslove života za porodice, decu i starije osobe u Srbiji.

Post Views: 11

Originalni tekst