Presuda za silovanje koja je 2020. doneta protiv holivudskog producenta Harvija Vajnstina preninačena je pošto je najviši sud u Njujorku zaključio da je povređeno njegovo pravo na pošteno suđenje, prenosi BBC.

Apelacioni sud utvrdio je da je tužilaštvo imalo mogućnost da poziva svedoke čije optužbe nisu bile deo optužnice protiv Vajnstina.

To znači da mu se sudilo i za prethodne postupke, a ne samo za ono što je navedeno u optužnici, navodi se u najnovijoj presudi.

Vajnstin, koji ima 72 godine, ostaće u zatvoru zbog toga što je osuđen za silovanje u odvojenom sudskom procesu.

Njujorški sud je doneo odluku sa četiri glasa za obaranje prethodne presude, dok je tri bilo protiv.

U saopštenju se navodi da je tokom prethodnog suđenja „napravljena greška jer su dozvoljena svedočenja o navodnim prethodnim seksualnim delima, koja nisu obuhvaćena tužbom“.

„Pravni lek za ove nečuvene greške je novo suđenje“, dodaje se.

Jedan od sudija koji su glasali protiv obaranja presude istakao je da odlukom suda „nastavljamo da umanjujemo veliki napredak borbe onih koji su preživeli seksualno nasilje u okviru našeg pravosudnog sistema“.

Prve optužbe protiv Vajnstina pojavile su se 2017. godine i podstakle su stvaranje pokreta #MeTookoji je doprineo razotkrivanju seksualnog zlostavljanja na najvišim nivoima u holivudskoj filmskoj industriji i izvan nje.

Producent se suočio sa dva suđenja.

Prvo u Njujorku, gde je osuđena na 23 godine zatvora 2020. zbog silovanja dve žene, dok je u Kaliforniji kažnjen sa 16 godina zatvora zbog silovanja jedne žene u hotelu na Beverli Hilsu.

Post Views: 18

Originalni tekst