OBLAČNOST s kišom iz Hrvatske i BiH koja je zahvatila jug Bačke, zapadne delove Srema, Mačvu i Podrinje u toku dana širiće se ka ostalim delovima zemlje, a suvo vreme sa sunčanim intervalima zadržaće se samo u severnoj i centralnoj Bačkoj, u Banatu, kao i u većem delu Braničevskog i Borskog okruga, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

НИЖУ СЕ УПОЗОРЕЊА РХМЗ: У овом делу пашће пуно кише, посебан опрез и због олујне кошаве - Удари до чак 100 км на час

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Upaljeni su i meteoalarmi, a zbog jake košave na snazi je i narandžasti meteoalarm.

U najnovijoj objavi na svom sajtu, RHMZ upozorava i na olujnu košavu:

– U Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju košava će pojačavati sutra (15. maj), a najjači udari vetra očekuju se u četvrtak i petak (16. i 17. maj), kada će na jugu Banata dostizati i oko 28 m/s (oko 100 km/h), a na području Beograda oko 17 m/s (odnosno 60 km/h).

Kako dodaj, tek za vikend očekuj se slabljenje vetra i to kratkotrajno.

Pet dana jake košave, upaljen narandžasti meteoalarm

RHMZ najavljuje i da ćemo u prvom delu sedmice imati češće kiše na zapadu, jugu i jugoistoku Srbije, a u košavskom području biće vetrovito od srede, pa sve do nedelje.

– Danas i sutra na zapadu, jugu i jugoistoku, kao i ponegde u centralnim delovima zemlje, padaće kiša, a u oblasti lokalnih pljuskova sa grmljavinom očekuje se količina i od 10 do 30 mm padavina, lokalno i više – upozorava RHMZ.

Tokom tri dana u Srbiji su upaljeni meteoalarmi, a prema najnovijem upozorenju, u četvrtak je u dva dela Srbije na snazi narandžasti meteoalarm zbog jake košave – u Banatu i Pomoravlju.

Narandžasti meteoalarm, kako se navodi na sajtu RHMZ, znači:

– Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

BONUS VIDEO: NEVREME U NEGOTINU – Uništen ceo vinogradarski kraj

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde – legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana – Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su „Ti si mi u krvi“, „Čija je ono zvezda“ i „Tebe čuvam za kraj“, JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced – najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Originalni tekst