Influenserka Nives Celzijus osvrnula se na tragediju u Srbiji emotivnim statusom. Nives je između ostalog otkrila i kako je u razgovoru s kolegama došla do zaključka da najbrutalnije uvrede na internetu, preko poruka dobijaju od djece koja imaju između 13 i 17 godina.

-Kada se dogodi ovakva tragedija i svi se pitaju ko je kriv, upitaju li se leži li i krivica u nama samima? Šta smo mi kao pojedinci preduzeli da spriječimo zlo? Šta je naša ostavština budućim generacijama? Mržnja, uvrede, prezir, osuda? Ostavljamo im svijet u kojem se ukalupljujemo pod svaku cijenu, samo kako bi bili dio tolerisane mase. Pritom zaboravljamo tolerisati različitosti.

-Zapitamo li se koga smo baš danas mi povrijedili? Koga smo bez ikakvog motiva nazvali pem, kum, ološem, o kome smo plasirali bezočnu laž kako bi samoopravdali vlastite grijehe, kome smo poželjeli precizni udarac ciglom, crkavanje, klanje? U razgovoru s kolegama došli smo do zaključka da najčešće i najbrutalnije uvrede u našim dm-ovima dolaze od dječice (13 do 17 godina) – napisala je Celzijus u objavi.

Zapitala se šta dijete natjera da nepoznatoj odrasloj osobi piše takve prijetnje i uvrede.

-Šta natjera dijete da nepoznatoj, odrasloj osobi, bez straha od posljedica, napiše “treba te zaklati”? Šta li tek pišu i izgovaraju svojim vršnjacima? Gdje su to naučili? Pogledajte komentare na portalima. Bakice, dekice, majke, očevi, braće, sestre, ljudi različitih profila i statusa priželjkuju drugim majkama, očevima, djeci, braćama, sestrama, unucima, batinanje, silovanja, bolesti, umiranje u najgorim mukama. Zašto ljudi? Ne moraju nam se svi sviđati, ali zašto mrzIti? Koliko je jednostavno odlučiti i ne odvojiti vrijeme kako bi povrijedio nekoga. Koliko je jednostavnije uputiti nekome osmijeh, lijepu riječ, zagrljaj. Ili bar ne uputiti ništa.. Makar zarad naše djece. Ujedinimo se u ljubavi, ne u mržnji. Budimo im primjer – zaključila je na Instagram storiju.

Originalni tekst