(Beta) – Niška gradska opština Medijana, jedina u Srbiji u kojoj je posle 12 godina pobedila opozicija, dobila je na današnjoj sednici Skupštine opštine predsednika, zamenika predsednika i Gradsko veće.

Za predsednika opštine izabran je jedan od osnivača grupe građana „Dr Dragan Milić“ Mladen Đurić, zaposlen u Javno komunalnom preduzeću Medijana kao menadžer, a za njegovog zamenika Marko Aleksovski, zaposlen u Fudbalskom klubu Radnički kao pravnik.

Za članove opštinskog veća izabrane su advokatice Jelena Cuckić Dimitrijević i Milena Vakić, inženjer elektronike i građanski aktivista Miloš Bošković, sportski personalni trener Milan Milenković i hemičar Marjana Šatora.

Predsednik, njegov zamenik i članovi opštinskog veća izabrani su sa 16 glasova „za“ i osam „protiv“.

Skupština opštine najveće niške opštine ima 16 odbornika iz redova grupe građana „Dr Dragan Milić“, koalicije „Biramo Niš“ i koalicije „Ujedinjeni – Nada za Niš“, a osam odbornika iz koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke.

Đurić je u svom prvom obraćanju odbornicima kazao da će nova vlast ispuniti ono što je obećala, tako da neće biti „savetnika i saradnika, šefova kabineta, službenih telefona, kartica i laptopova, vozača i službenih vozila“.

Reprezentacija će, dodao je Đurić, „biti nula (dinara)“, a hoteli i dnevnice „takođe nula“.

„To jeste mala ušteda, ali je velika poruka da smo došli ovde da menjamo sistem i verujem da ćemo u tome istrajati.  Dobili smo veliku podršku građana i ta velika podrška obavezuje“, naglasio je Đurić.

Rekao je da veruje da će već u septembru imati rebalans budžeta sa uštedom od sedam miliona dinara.

„U dogovoru sa većnicima verujem da ćemo tim novcem povećati socijalu i realizovati projekte koje smo spremili“, kazao je je Đurić.

Dodao je da će biti zadržano ono što je bilo dobro, poput pronalitetne politike i fonda „Sveta Petka“ za stipendiranje talentovanih studenata i sportista.

Odbornik Dragan Milić, osnivač istoimene grupe građana, rekao je da  veliki iskorak predstavlja to što je posle 12 godina Medijana, kao prva opština u Srbiji, „dobila demokratsku vlast“.

„To je veliki iskorak, a najvažnije je što se pokazalo da je sve to bilo moguće mirnim putem, izborom“, istakao je Milić.

Rekao je da mora da izrazi sumnju da su neki, „kako na vlasti, tako i u opoziciji“, očekivali da se dese „neke druge stvari“, možda na neki drugačiji način, ali je, kako je naveo, „Niš još jednom pokazao veliku zrelost i sve je proteklo kako treba“.

Na prvoj narednoj sednici Skupštine biće izabran novi predsednik parlamenta jer je Miloš Bošković koji je izabran prilikom konstituisanja danas dobio funkciju opštinskog većnika.

Najavljeno je da će za predsednika Skupštine biti izabran ekonomista Miloš Nešić.

Post Views: 97

Originalni tekst