Home Iz minuta u minut NIS nastavlja razvoj projekta solarnih panela
nis-nastavlja-razvoj-projekta-solarnih-panela

NIS nastavlja razvoj projekta solarnih panela

44
Fotografija: NIS

Kompanija NIS nastavila je uspešno da razvija „zeleni” pravac poslovanja realizacijom projekta ugradnje solarnih panela na 15 NIS Petrol i GAZPROM benzinskih stanica. U projekat instalacije fotonaponskih elektrana u okviru svoje maloprodajne mreže, NIS je do sada uložio više od 40 miliona dinara, a procenjeno je da će sa dosadašnjom instalisanom snagom ukupna ušteda u nabavci električne energije iznositi oko 600 MWh na godišnjem nivou.

Ovom najnovijom investicijom NIS pokazuje da ostaje dosledan poštovanju principa održivog razvoja i ostvarivanja zelene agende koja podrazumeva ulaganje u obnovljive izvore energije u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida i globalnog zagrevanja. Imajući to u vidu, jedan od najznačajnijih rezultata ovog poduhvata je i značajno smanjenje emisije ugljen dioksida na više od 600 tona godišnje.

Električna energija proizvedena solarnim panelima se koristi za potrebe samih maloprodajnih objekata, dok se potencijalni viškovi šalju u distributivnu električnu mrežu, čime NIS dobija status kupca-proizvođača. NIS je prva naftna kompanija u Srbiji koja je sprovela ugradnju solarnih panela na svojim benzinskim stanicama. Na ovaj način NIS dodatno nastavlja da jača energetsku efikanost i pravi značajne korake u procese energetske tranzicije.

U narednoj fazi planirana je instalacija solarnih elektrana na još 30 objekata unutar maloprodajne mreže NIS-a, kao i na druge objekte kompanije. Završetak projekta ugradnje solarnih panela na još 30 maloprodajnih objekata NIS-a očekuje se sredinom 2024. godine čime će ukupna instalisana snaga solarnih panela na benzinskim stanicama dostići snagu od 1,6 MWp.

Originalni tekst