Zemun. Ume da bude lep i kada dan nije takav, a naročito kada jeste. Ume Zemun da privuče pažnju i onima koji nisu Zemunci, a baš to se dešava ovih dana na njegovoj pijaci. Iz sportskog razloga.

НИМАЛО ОБИЧНА СИТУЦИЈА: Пијаца, штандови (али не политички) - а сви им прилазе! Српски фудбал у несвакидашњем светлу

Foto: D. Milovanović

Tu negde, kada se Gospodskom ide ka pijaci, koja u poslednje vreme menja mesto, pa je čas desno, pa levo, a onda opet desno od Gospodske, ovog vikenda „nikla“ su dva štanda.

Istovetna, onako, „na daljinu“.

A posve neobična za tu lokaciju.

Obično bi baš na tom mestu, kada su izbori, a nekad i kad nisu, tu stajali politički štandovi. Ali, ovo nije bila politička priča.

„Ma, jok. Ovo je jedna zdrava, lokal-patriotska. Prava zemunska priča“, kaže jedan od dvojice ljudi koji su štandove nameštali u subotu prepodne. On je Tole. A dok odgovara na pitanja znatiželjnih (i sve vreme vredno namešta štand), Žika pokraj njega ćutke radi to isto. Ne da se plastika lako savijati. Ali, u Zemunu se ovih dana savija i oblikuje jedna drugačija sportska slika od uobičajenih za ovdašnje. Kada je štand uspravljen, na vrhu piše „FK Zemun“.

Otkud fudbalski klub Zemun u ovakvom, pijačnom izdanju, pitali su se mnogi…

„Malo da širimo našu ideju. Sad je klub na zdravim osnovama postavljen, doveli smo Drinčića za trenera, stigao nam Kojić (strelac gola u 90. minutu za pobedu Partizana u večitom derbiju), Borjan (o čemu su vam „Novosti“ nedavno pisale), pa kapiten Zvezdare… Mislim da smo na pravom putu da se vratimo“, glasio je odgovor.

„Da se vratimo“, rečenica koja izgleda odzvanja u srcu svakog kome je FK Zemun tamo smešten. Trenutno je, što se fudbala tiče, Zemun smešten u treću ligu. Tačnije, „Srpska liga – Beograd“, kako je pun naziv tog takmičenja, i na čijem vrhu tabele je taj klub zajedno sa Zvezderom. Samo bod manje tokom ove zimske pauze ima Teleoptik. A pauzi se bliži kraj, još manje od mesec dana i borba za prolaz u drugoligaški rang, „Prvu ligu Srbije“, se nastavlja. Tamo bi Zemunci da se vrate.

I rade na tome i na terenu i van njega.

Štand FK Zemun kod zemunske pijace / Foto: Novosti

„Sad imamo najbolji tim. Ako se sad ne vratimo, ja ne znam kad ćemo“, priča Tole i pokazuje narodu koji prilazi klupske i navijačke rekvizite. Žika vredno pomaže, kao što svaka dobra priča ima pričljivijeg i onog manje pričljivog, a ništa manje važnog junaka.

„Eto, malo podižemo svest kod naših Zemunaca kako nam je sad stanje u klubu. Ko će – ako ne mi?“, kaže jedna polovina junaka priče, ne hajući što je tu iako je član uprave kluba. „Mi smo takvi. Možeš da budeš i na funkciji, ali pre svega – navijaš za Zemun“. Narod prilazi, razgleda klupske kalendare, šalove i razne druge detalje na dva nesvakidašnja štanda… Jedna gospođa sa strane, u osmoj deceniji, onako više za sebe dodaje:

Štandovi fudbalskog kluba Zemun u Gospodskoj ulici u Zemunu / Foto: Novosti

„Nikad u Srbiji ništa i nije bilo (značajno) dok se neko tako običan, neki Žika i neki Tole, ne dohvate posla“. Nasmejana, produžila je dalje, a neki novi znatiželjni zastali su da vide šta se to tu dešava. A dešava se „jedna zdrava, lokal-patriotska priča“. Baš tu u Gospodskoj, u gospodskom stilu, kako Zemunu i dolikuje.

Bonus video: Novo u Zemunelu – Partizanovo brdo za trčanje

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

VLAHOVIĆ PROTIV LAUTARA MARTINEZA: Obračun najboljih strelaca Serije A u Derbiju Italije

RUSKI GIMNASTIČARI ŠOKIRALI SVET: Uradili ovo i sad oni što dele sankcije ne znaju šta će

RUSKI GIMNASTIČARI ŠOKIRALI SVET: Uradili ovo i sad oni što dele sankcije ne znaju šta će

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre – Pariz 2024, posebno su zanimiljive ovih dana, zbog „ruske situacije“.

03. 02. 2024. u 21: 06

Originalni tekst