Pjevanje kao način života.

To je tema kojom se bavio pjevač Nikola Rokvić u opširnoj ispovijesti na Instagramu.

Bogato iskustvo o ovome prenio mu je davno otac Marinko Rokvić, a tokom 21 godine karijere spoznao je dosta bitnih stvari koje bi mogle da znače mladim naraštajima, ali isto tako i mnogima koji se uveliko bave pjevanjem.

U posljednje vrijeme, kako je sve ubrzano, Nikola veoma zapaža zabrinjavajući trend umornih i nažalost oštećenih glasova, ne samo kod pjevača srednjih godina, već i kod mladih!

“Čini mi se da to ranije nije bio slučaj u tolikoj mjeri, jer nekako ovim ubrzanim i nezdravim načinom života, glas i glasne žice jednostavno se zamaraju… Imamo mnogo primjera stečeno promuklih glasova, pa uništenih krajeva i bez izražaja kao i loših vibrata pa sve do potpunih padova u intonacijama… Razlog svemu tome je nebavljenje sobom, zdravljem, kao i nehigijena glasa! Nekako mi se čini da se na naš posao gleda kao na nešto što se može kupiti na pijaci, kao da glasa imamo na kilograme! A ne shvatamo da su glasne žice samo dvije male opne, koje su veoma osjetljive”, napisao je Nikola.

U nastavku je pisao da ni dijeta nije dobra za glas.

Šta jeste dobro?

“Boravak u prirodi, trening, zdrava izbalansirana ishrana, ograđivanje od ljudi koji isisavaju energiju, smanjeno korišćenje telefona, bavljenje tehnikom glasa i vježbe zagrijavanja pred pjevanje”, dodao je pjevač.

Pred kraj objave se prisjetio i neslavnog iskustva iz prošlosti.

Mladost – ludost.

“Kao mlad sam pravio mnoge greške, pjevao po 10 sati pez prestanka uz flašu popijene žestine i nekako se izdržavalo… Preživio sam sve to zbog mog dara, velikog volumena glasa, a i Bog me je sačuvao! Za naš posao ručna je spas! Neće pobjeći tezge i nastupi… Samo ćemo duže trajati, ostaćemo zdravi sebi i svojim porodicama, što je najbitnije od svega”, zaključio je Nikola Rokvić.

(Express / CDM)

Originalni tekst