Svaki grad ima svoju omiljenu ulicu, pješačku zonu, pa tako i njemačka metropola, grad Frankfurt. „Berger strasse“ je ulica u kojoj se nalazi na desetine caffe barova, restorana, slastičarni, pekara, malih prodavnica nakita, robe, ma svega onoga što je čovjeku potrebno.

A, tom spisku se odnedavno pridružio i lijepo opremljen restorana sa domaćom balkanskom hranom, ili kulinarskim specijalitetima BiH i Sandžaka. Riječ je o buregdžinici/Ćevabdžinici „Majka“.

Reklo bi se da je to ješ jedan u nizu restorana koji se zadnjih godina masovno otvara u Frankfurtu, ali nije tako. Ovaj se već na startu izdvaja originalnom ponudom svega onoga što srce poželi, daleko od domovine i istinske i prave majčinske hrane.

Vlasnik je Mirsad Bihorac iz Novog Pazara, a kako nam je rekao, odrastao je u dijelu grada „Bornheim Mitte“, gdje se nalazi Berger strasse.

Mirsad sa kćerkom i unukom

-Oduvijek sam imao želju da se ovako nešto desi u mom životu. Da otvorim jedan ovakav objekat u Frankfurtu, a ta mi se želja evo konačno i ostvarila. Sa mojim dobrim prijateljem Salihom Dogićem iz Zvornika, uspjeli samo naći jedan divan prostor, da u ovoj“našoj čaršiji“ u Frankfurtu otvorimo ovaj restoran i ostvarimo naše snove. Ja se više od dvadeset godina bavim građevinom, a ja sam kao dijete odrastao u ovom dijelu grada i, nekako se osjećam kao u čaršiji mog Novog Pazara. Ovom mom restoranu sam dao ime „Majka“, jer majka je naše bogatstvo, naša ljubav, naša vječnost, a koja se riječima ne može opisati. Znate, nema ništa ljepše kad se kaže: „Idem kod majke na ručak ili večeru“.

-Ja se nadam da ćemo ovim našim specijalitetima uspjeti mnoge ljude da usrećimo, da im barem na ovakav način damo dašak domovine, sokaka, da na trenutak osjete dušu njihove majke. Naš glavni kulinarski majstor je iz Tešnja, imamo vrhunskog kuhara iz Prizrena, a cijeli život je radio u BiH i Sandžaku, ostali su nam iz Sandžaka, Novog Pazara. Imamo posebne prostorije , a van ovih prostorija, gdje vršimo veći dio proizvodnje. Momentalno imam zaposlenih deset radnika, ne računajući mene i Saliha. Ne smatrmo da smo bilo kome konkurencija, svako ima svoju nafaku. Tu sam da jedni drugima stojimo na raspolaganju – rekao nam je Mirsad Bihorac.

Salih i Mirsad su se upoznali baš na Berger strasse, i jedan i drugi su 1992. godine došli u Njemačku, tu ostali, ostvarili se kao uspješni mladi ljudi.

Tokom naše posjete zatekli smo uposlene Mirjanu, Maidu, Senaila, Saliha, Elvedina Ekicu, Benija, Mirsada, Berisa i Fevzija.

Alisa, Arijana i Fudo

Prvog dana otvaranja restoran je bio pun, hrana se dijelila besplatno u ime otvaranja. Tako smo tu sreli Alisu, Arijanu i Fudu, koji su imali samo riječi hvale.

Zahvaljujući “Majci“ sada će se Berger ulicom sa broja 162. širom frankfurtskog dijela grada „Bornheim mitte“ širiti miris ćevapa, bureka, krompiruše, zeljanice, sirnice…., baš kao na Baščaršji.

Bit će to Baščaršija u srcu Frankfurta.

Bato Šišić

Originalni tekst