(Beta-AP) – Grupa najviših lidera američkog Kongresa preporučila je da se pretendetkinja na republikansku predsedničku kandidaturu Niki Hejli stavi pod zaštitu Tajne službe SAD, nakon što je ona prijavila da joj tokom kampanje pristiže sve više pretnji, kako je rekla  AP-u osoba upućena u ovu stvar.

Komitet kongresnih lidera glasao je za to da Hejli dobije ovakvu zaštitu pošto je razmotrio ozbiljnost pretnji i proučio podatke iz istraživanja javnog mnjenja o izborima na kojima se bira repubilkanski kandidat za predsednika SAD, rekla je ta osoba, koja je zatražila anonimnost.

Preporuka je prosleđena ministru za unutrašnju bezbednost SAD Alehandru Majorkasu koji će doneti konačnu odluku o pružanju zaštite.

Prema rečima osobe koja je dala izjavu AP-u, tajna služba već ima spremne bezbednosne timove, i oni mogu biti raspoređeni da pruže zaštitu bivšoj guvernerki Južne Karoline i bivšoj ambasadorki SAD pri Ujedinjenim nacijama – istog dana kad Majorkasovo odobrenje stigne.

Tajna služba po zakonu mora da štiti kandidate za predsednika i potpredsednika države i njihove porodice 120 dana pred održavanje izbora.

Međutim, ministarstvo unutrašnje bezbednosti je u obrazloženju svog budžeta za 2024. godinu navelo da su u skorije vreme zahtevi za pružanje obezbeđenja počeli da pristižu i ranije.

I predsednik SAD Džozef Bajden i bivši predsednik države Donald Tramp već uživaju ovakvu zaštitu.

Ona je takođe omogućena glavnim stranačkim predsedničkim kandidatima, i to je počelo da se radi od 1968. godine, kada je ubijen Robert F. Kenedi.

Hejli nije javno iznela kakvim je pretnjama izložena, a zatražila je zaštitu prošlog meseca. Tada je ispričala Vol strit džornalu da je tokom njene kampanje, koja traje već godinu dana, imala „više situacija“ u vezi sa bezbednošću.

Ona je jedini preostali stranački izazivač Donaldu Trampu koji želi da ponovo postane republikanski kandidat za predsednika SAD.

Na skupovima koje ona organizuje u kampanji često se pojavljuju demonstranti, što je bio slučaj i u četvrtak uveče u Dalasu. Tada je više od 10 ljudi izbačeno sa lokacije na kojoj je ona razgovarala sa građanima, jer su joj besno dobacivali dok je govorila.

Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi takođe je zatražio zaštitu Tajne službe, ali mu ona nije odobrena.

Post Views: 17

Originalni tekst