Fotografije: NLB

„Bez pravog znanja i finansijske podrške, teško da ijedan biznis može da se razvija. Stoga smatram da konkursi poput regionalnog konkursa NLB Grupe, #OkvirPodrške, u kom sam i ja učestvovao, mogu da daju jednu novu snagu malim brendovima, tako što ih podržavaju i promovišu. Pored nagrade koju smo osvojili, dosta nam je značila i medijska vidljivost, zahvaljujući kojoj smo dobili priliku da se predstavimo širem krugu ljudi.“

Ovako, četiri meseca nakon proglašenja pobednika konkursa #OkvirPodrške, kojim je NLB Grupa nastavila dobru tradiciju promovisanja malih, lokalnih biznisa i kompanija sa idejama o održivom poslovanju, govori drugoplasirani Lazar Jovanović. Kao suvlasnik kompanije Smart Watering Solutions iz Srbije, za unapređenje održivosti svog biznisa dobio je nagradu u iznosu od 30.000 evra. Ekspertski žiri odabrao je tri ideje iz regiona, za tri biznisa, koje nude najbolje odgovore na izazove održivosti, cirkularne ekonomije i budućnosti.

Smart Watering Solutions je privukao pažnju pametnim agro rešenjem, koje pomaže poljoprivrednicima da automatizuju sisteme za navodnjavanje i štedi vodu, uz pomoć senzora i mobilne aplikacije. Kako Lazar ističe, učešće u regionalnom konkursu #OkvirPodrške iskustvo je iz kog je njegova kompanija mnogo napredovala i naučila. Uz finansijsku motivaciju, finalisti i pobednici dobili su podršku u vidu mentorstva i medijske promocije.

Lazar Jovanović

„Nagrada je nama, malim preduzetnicima, pomogla da brže investiramo i pokrenemo regionalna tržišta. Podrška koju smo sve vreme dobijali na tom putu značajna je sa više aspekata, a glavni je što smo sada kao kompanija mnogo snažniji nego što smo bili pre #OkviraPodrške. Pored toga, zahvaljujući pozivu NLB Komercijalne banke, dobili smo priliku i da učestvujemo na ovogodišnjem jubilarnom 30. Kopaonik biznis forumu i da se na panelu, čija je tema bila ESG, predstavimo biznis zajednici. Zapravo, prvi put sam imao pristup i šansu da razgovaram sa ljudima koji oblikuju i grade našu ekonomiju, i takvi događaji su ključni za nas male koji imamo velike ambicije da razumemo kretanja i trendove – da im se prilagodimo i naučimo kako da budemo bolji i uspešniji u svom poslu”, kaže izvršni direktor i suosnivač kompanije Smart Watering Solutions.

Lazarova firma ne odstupa od principa održivosti, iako ESG zahteva dosta odricanja i požrtvovanosti. Ipak, donosi i mnogo različitih benefita.

„Zahtevno je u poslovanju se pridržavati principa održivosti, ali ne i nemoguće. Mi smo ponosni na rezultate i uštede koje postižu naši poljoprivrednici, i tako zajedno sa nama daju svoj doprinos održivoj budućnosti”, dodaje on.

Pored kompanije iz Srbije, koja je osvojila drugo mesto, kao prvoplasirana je nagrađena kompanija Anteja ECG iz Slovenije sa 50.000 evra, dok je trećeplasirana kompanija, Montex Electronics iz Crne Gore, osvojila 20.000 evra.

Kako je naš region bio dom izuzetnim pojedincima koji su svojim delima promenili svet nabolje, treći po redu #OkvirPodrške, na koji je pristiglo gotovo 300 prijava, bio je posvećen njihovim potomcima i snovima o boljoj budućnosti.

Originalni tekst