Nekada su dokumentarci o životu u Etiopiji, Saudijskoj Arabiji ili Libiji izgledali daleko, tužno i strašno. Bila su to mesta gde sunce neumoljivo prži, a ljudi su svakodnevno živeli u uslovima koje nismo mogli ni da zamislimo. Temperatura od 47 stepeni, koliko je tada mereno u Afričkim državama, zvučala je kao pakao na zemlji, a scene života u takvim uslovima delovale kao slike sa drugog sveta, miljama daleko od naše realnosti. Danas se ta daleka egzotika uselila u naše domove, iako nije dobrodošla.

Jul 2024. godine Srbiji je doneo toplotni talas koji preti da postane najintenzivniji u istoriji merenja temperature.

Dugotrajni, žestoki toplotni talas hara našom zemljom više od nedelju dana, a situacija je slična i na ostatku Balkana. Mapa sa grčkog sajta Climatebook pokazuje da su temperature u najvećem delu Srbije za između 8 i 14 stepena Celzijusa više od normale. Ove podatke potvrdio je i Republički hidrometeorološki zavod koji beleži ekstremne temperature prethodnih nekoliko dana. Prema njihovim podacima, u Ćupriji je zabeležen 41 stepen, dok su se tropski dani sa temperaturama preko 35 stepeni (kako podaci kažu, a znamo svi da nas „lažu da ne bi morali da proglase vanredno stanje“), nizali jedan na drugi.

Nekada, dok su zime još postojale, jedva smo čekali leto, smarao nas je sneg, bljuzgavica, zaleđena šoferka na autu. Sad nam malo nedostaje… Onaj osećaj kada golim stopalom stanete na užareni pesak na plaži postao je naša nova normalnost, a za sve su krive – ko drugi do klimatske promene.

Globalno zagrevanje, uzrokovano ljudskim aktivnostima, dovelo je do češćih, intenzivnijih i dugotrajnijih toplotnih talasa. Između 1961. i 1990. godine u Srbiji su se dešavali prosečno 0,7 toplotnih talasa godišnje. Danas, u poslednjoj deceniji, taj broj je porastao na čak četiri godišnje. Samo tokom juna i jula ove godine, pogodila su nas tri toplotna talasa, što ukazuje na sve učestalije i intenzivnije klimatske ekstreme.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda ovaj jul ima potencijal da postane najtopliji ikada zabeležen u našoj zemlji. Na čak 25 od ukupno 28 glavnih meteoroloških stanica, zabeleženi su novi dnevni rekordi temperature tokom ovog perioda. Svakog dana od 6. do 14. jula, temperature u Beogradu su prelazile 30 stepeni Celzijusa, dostižući i 35, što je znatno iznad proseka.

U jeku ovih nesnosnih vrućina, važno je i pridržavati se saveta meteorologa i lekara kako bi se smanjili rizici po zdravlje.

Pa da ponovimo – preporučuje se unos velike količine tečnosti, izbegavanje boravka napolju u najtoplijem delu dana i nošenje lagane i svetle odeće. Takođe, važno je redovno pratiti vremensku prognozu i pridržavati se preporuka o zaštiti od sunca. Ukoliko baš morate da izlazite iz kuće, flašica vode, šešir ili kačket, lagana odeća i SPF biće vam najbolji prijatelji.

Kako ističu doktori, zaštita najugroženijih grupa – starjih osoba i dece – veoma je bitna. U urbanim sredinama, potrebno je obratiti posebnu pažnju na temperature u stanovima i koristiti klima uređaje na način koji neće dodatno opteretiti energetski sistem.

Iako meteorolozi za narednu nedelju najavljuju neko „olakšanje“ i „rashlađenje“, toplotni talasi su nova realnost sa kojom ćemo se morati sve češće da se nosimo, a oni sa sobom donose i druge ekstreme poput superćelijskih oluja sa kojima smo se upoznali prošle godine. A, ukoliko se ovako nastavi, svako sledeće leto preti da bude sve ekstremnije.

Post Views: 21

Originalni tekst