Neuspešna kampanja guvernera Floride Rona DeSantisa za predsedničku nominaciju republikanske stranke je koštala 168 miliona dolara (154 miliona evra), prema podacima prijavljenim Federalnoj izbornoj komisiji SAD.

DeSantisov stari komitet za izbor (PAC) prijavio je isplate od više od 130,6 miliona dolara u 2023. godini, dok je noviji komitet prijavio 9,6 miliona dolara između sredine novembra i decembra. Njegova sopstvena kampanja potrošila je 28,3 miliona dolara od maja do decembra.

DeSantis se oslanjao na podršku spoljnih grupa više od bilo kog drugog velikog kandidata otkako je presuda Vrhovnog suda SAD iz 2010. godine utrla put za „super“ PAC. Ovi odbori za političku akciju mogu prikupiti neograničene količine novca bez potrebe da otkriju svoje donatore, ali savezni zakon zabranjuje kandidatima i njihovim formalnim kampanjama da direktno koordiniraju sa super PAC.

DeSantis je završio svoju kampanju prošlog meseca nakon što je izgubio od bivšeg predsednika Donalda Trampa na predizborima u Ajovi sa 30 poena razlike. Pokrenuo je svoju kampanju sa velikim očekivanjima kada je sa svojim saveznicima sakupio više od 130 miliona dolara.

Ali on se mučio u primarnim poslovima i suočio se sa zabrinutošću zbog zamagljivanja granica onoga što je dozvoljeno zakonima o kampanji. Nestranačka vladina nadzorna grupa navela je u žalbi podnesenoj Federalnoj izbornoj komisiji da je postojala koordinacija i komunikacija između kampanje i super PAC-a koji ga podržava.

Njegov komitet za izbor Never Bek Daun je radio veliki deo rada na terenu za DeSantisa. Dobio je više od 80 miliona dolara od komiteta koji je podržao njegov uspešan reizbor za guvernera 2022. godine. U međuvremenu, komitet Fajt Rajt su kreirali DeSantisovi saveznici sa Floride za TV oglašavanje.

Post Views: 11

Originalni tekst