S. D.danas 19:03

Foto: CBS News/YouTube/Printskrin

Zastupnik iz Teksasa Lojd Doget kazao je da bi Džozef Bajden trebalo da „donese bolnu i tešku odluku da se povuče“.

„Moja odluka da javno objavim ove jake rezerve nije doneta olako niti na bilo koji način umanjuje moje poštovanje prema svemu što je predsednik Bajden postigao“, rekao je Doget koji je prvi demokrata koji je javno pozvao Bajdena da se povuče nakon debate sa Trampom koja je ocenjena „katastrofalnom“.

„Prepoznajući da je, za razliku od Trampa, prva posvećenost predsednika Bajdena uvek bila našoj zemlji, a ne njemu samom, nadam se da će doneti bolnu i tešku odluku da se povuče. S poštovanjem ga pozivam da to učini“.

Prošlonedeljna debata je bila prožeta Bajdenovim verbalnim spoticanjima, od samog početka, Bajdenov glas je zvučao slabašno, što su neki izvori iz njegovog izbornog tima pripisali prehladi.

Starost Bajdena (81) je glavna tačka sporenja tokom cele kampanje, a tokom debate izgledao je pogubljeno i izuzetno slabo.

Odmah po okončanju debate bilo je reči o tome da li bi demokrate ipak mogle da predlože drugog kandidata za predsednika uoči Nacionalne konvencije Demokratske stranke u avgustu ili na njoj.

Pravila nalažu da pre nego bude predložen drugi kandidat Bajden mora da učini korak – da se povuče.

Ko je Lojd Doget?

Lojd Doget (77), koji predstavlja okrug sa sedištem u Ostinu, Teksas i služi svoj 15. mandat u Kongresu, prvi je poslanik u svojoj stranci koji je javno izjavio ono što su mnogi privatno šaputali iza zatvorenih vrata od prošlonedeljne debate.

Doget je član podkomiteta za zdravlje u Komitetu Predstavničkog doma, takođe je u pododobrou za poreze, Zajedničkoj komisiji za oporezivanje i Odboru za budžet Predstavničkog doma.

Kongresmen Doget je osvojio nagrade za svoju posvećenost životnoj sredini i inicijative za čistu energiju od organizacija kao što su Trust for Public Land, Austin Sierra Club i Udruženje za očuvanje nacionalnih parkova.

Aktivan je član Kokusa za bezbednu klimu i Koalicije za održivu energiju i životnu sredinu Predstavničkog doma.

Dok je bio student prava na Univerzitetu Teksas u Ostinu, izabran je za predsednika studentskog tela i diplomirao je prvi u svojoj klasi na Koledžu za poslovnu administraciju.

U zvaničnoj biografiji stoji da je neumorni radnik, autor je 124 državna zakona, uključujući jedan koji je stvorio Teksašku komisiju za ljudska prava radi zabrane diskriminacije, i drugi pod nazivom Teksaški zakon o zalasku, koji je tražio veću efikasnost i odgovornost zahtevajući periodične revizije vladinih agencija.

Pre dolaska u Kongres, kongresmen Doget je služio kao sudija u Vrhovnom sudu Teksasa, pisao je mišljenja koja podržavaju pravo na suđenje pred porotom i autor važnog pravila koje jača pristup javnosti informacijama.

Služio je kao predsedavajući Radne grupe Vrhovnog suda za sudsku etiku, a meksičko-američka advokatska komora Teksasa ga je priznala kao izvanrednog sudiju u Teksasu.

Dobitnik je nagrade Džejms Medison od Fondacije za slobodu informacija iz Teksasa.

Dobio je i nagradu za prvi amandman od Nacionalnog društva profesionalnih novinara.

Otkako je Lojd Doget izabran u Predstavnički dom Sjedinjenih Država, služio je kao snažan branilac socijalnog osiguranja, Medicare, zdravstvene zaštite, reforme imigracije, životne sredine, veterana i javnog obrazovanja.

Njegova supruga Libi bila je zamenica pomoćnika sekretara za politiku i rano učenje u američkom Ministarstvu obrazovanja.

Dogetovi imaju dve ćerke: Lizu, lekarku iz Ostina i Keti, koja vodi timove širom Teksasa koji rade sa novim roditeljima koji nemaju dovoljno sredstava.

Dogetovi imaju četvoro unučadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst