IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu zatražio je sastanak sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom tokom boravka u SAD ove nedelje, kako bi osigurao njegovu podršku za izraelsku politiku prema Gazi i Zapadnoj obali, rekla su dva neimenovana izvora za Politiko.

НЕТАНЈАХУ ТРАЖИО САСТАНАК СА ТРАМПОМ: Извори тврде да је ово разлог такве одлуке

Tanjug

Timovi Netanjahua i Trampa su proteklih dana razgovarali o mogućnosti da se dvojica lidera sastanu uživo, potencijalno na Floridi. 

Tramp tek treba da pristane na sastanak, ali takođe nije u potpunosti odbacio tu ideju, rekli su izvori.

Tramp je pristalica države Izrael i 2017. je zvanično priznao Jerusalim kao glavni grad, dok je naredne godine godine tamo preselio američku ambasadu.

Politiko navodi da su se u proteklih nekoliko godina u odnosu dvojice lidera javile tenzije, naročito nakon Netanijahuove čestitke Bajdenu posle izbora 2020. 

Bivši predsednik je osudio Netanijahua zbog propusta izraelskih obaveštajnih službi 7. oktobra. 

Takođe je zapretio premijeru da će se javiti problemi između izraelske i nove administracije Donalda Trampa, ako Netanjahu uskoro ne postigne dogovor o povratku talaca iz Gaze.

– Bolje da se vrate pre nego što preuzmem dužnost, ili ćete platiti veoma veliku cenu –  poručio je Tramp Netanjahuu u svom govoru na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju prošle nedelje.

Ako Netanjahu obezbedi sastanak sa Trampom ove nedelje, mogao bi da dobije podršku bivšeg predsednka za svoju politiku u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i za izraelsku kampanju na severnoj granici protiv Hezbolaha.

To bi takođe dalo Trampu priliku da uspostavi formalniju komunikaciju sa Netanjahuom u vreme kada nova kampanja potpredsedice Kamale Haris još nije iznela spoljnopolitički program koji bi SAD vodila, ukoliko Haris pobedi u novembru, navodi Politiko.

SAD i Izrael očekuju da će ove nedelje nastaviti pregovore o primirju u Gazi i oslobađanju talaca.

Delegacije obe zemlje, kao i timovi iz Egipta i Katara, trebalo je da se sastanu na Bliskom istoku prošle nedelje pre nego što je Izrael obavestio Vašington da je odlučio da ne šalje svoj tim.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst