Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas, posle tročasovnog sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Jerusalimu, podržao najnoviji američki predlog za uspostavljanje prekida vatre u Pojasu Gaze.

Taj predlog predstvljen je Izraelu i prenet Hamasu na kraju dvodnevnog sastanka posrednika, SAD, Katara i Egipta s izraelskom delegacijom prošle nedelje u glavnom katarskom gradu Dohi.

Sastanak Netanjahua i Blinkena bio je pozitivan i vođen je u dobroj atmosferi, piše  u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

U subotu je Izrael oprezno pozdravio novi američki predlog čiji je cilj da se ubrza sklapanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca. Netanjahuov kabinet je saopštio da predlog  sadrži komponente koje su prihvatljive Izraelu.

Palestinski Hamas nije učestvovao u razgovorima u Dohi, ali je bio u kontaktu sa pregovaračima.

Blinken će se danas popodne sastati sa ministrom odbrane Izraela Joavom Galantom u Tel Avivu.

Podsećamo, američki državni sekretar je sinoć doputovao u Izrael, a danas je izjavio da je ovo možda poslednja šansa za sklapanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi.

Blinkenova poseta, nekoliko dana uoči novih pregovora koji se očekuju ove nedelje u Egiptu, dolazi usred straha da bi sukob mogao da se pretvori u veći regionalni rat nakon ubistava glavnih komandanata militanata u Libanu za koje je Iran okrivio Izrael.

„Ovo je odlučujući trenutak, verovatno najbolja, a možda i poslednja prilika da se taoci vrate kući, da se postigne prekid vatre i da se svi vrate na puteve mira i bezbednosti“, rekao je Blinken.

Post Views: 29

Originalni tekst