Betadanas 10:06

Netanjahu od danas ponovo premijer, na čelu ekstremno desne vlade 1foto EPA-EFE/ABIR SULTAN

Benjamin Netanjahu vodja konzervativnog Likuda, vraća se danas na vlast u Izraelu i po ocenama analitičara predvodiće najviše desno orijentisanu vladu u istoriji te zemlje.

Visoki bezbednosni i pravosudni zvaničnici, kao i Palestinci, već su upozorili na opasnost koju predstavlja takva vlada.

Predsednik Demokratskog instituta Izraela Joahanan Plesner izjavio je za Frans pres da je za Netanjahuove saveznike to vlada snova, a za drugu stranu noćna mora.

Netanjahu (73), kome se sudi za korupciju, je već bio premijer duže nego iko u istoriji Izraela, 12 godina uzastopno, od 2009. do 2021. i tri godine od 1996. do 1999.

Smenila ga je u proleće prošle godine šarolika koalicija levičara,desničara, partija centra i jedne male arapske stranke predvodjena Naftalijem Benetom i bivšim TV voditeljem Jairom Lapidom.

Netanjahu će danas u 11.00 predstaviti izraelskom parlamentu (Knesetu) svoju novu vladu.

Posle izbora 1. novembra on je pregovarao sa partijama ultraortodoksnih Jevreja i ultradesničarima sa kojima je Lukud osvojio 64 od ukupno 120 poslaničkih mandata.

Njegovi sagovornici bili su pored ostalih vodja Verskog cionizma Becalel Smotrič i Itamar Ben Gvir, lider Jevrejske snage, obojica poznati po zapaljivim izjavama o Palestincima.

Smotrič će biti zadužen za politiku naseljavanja na Zapadnoj obali, a Ben Gvir za policiju koja takodje deluje na toj teritoriji okupiranoj od 1967.

I pre polaganja zakletve vlade većina partija je usvojila zakon koji će omogućuje Ariju Deriju, ključnom partneru iz ultraortodoksnog Šasa, da bude ministar iako je uslovno osudjen za utaju poreza.

Takodje je izglasano da se prošire ovlašćenja ministra nacionalne bezbednosti, Ben Gvira.

Vrhovna tužiteljka Izraela Gali Baharav-Miara upozorila je da se ne politizuje policija, a načelnik Generalštaba Aviv Kohavi da se ne stvara druga ministarska funkcija u ministarstvu odbrane za Smotriča .

SAD su se takodje izjasnile i američki državni sekretar Entoni Blinken je najavio da će se Vašington protiviti širenju jevrejskih naselja, kao i svakom nastojanju da se anektira Zapadna obala.

U saopštenju o odrednicama nove vlade objavljenom u sredu Netanjahuov Likud je najavio da će se širiti jevrejska naselja.

Na Zapadnoj obali već živi 475.000 jevrejskih naseljenika, uključujući Ben Gvira i Smotriča koji stanuju u divljim naseljima, nelegalnim po izraelskom zakonu.

Analitičari kažu da je Netanjahu ponudio ekstremnoj desnici velike koncesije u nadi da će izdejstvovati imunitet ili prekid sudjenja, a osudjen je za mito, prevaru i zloupotrebu položaja i sve te optužbe poriče.

Profesor političkih nauka Denis Harbit izjavio je da su Smotrič i Ben Gvir „žedni vlasti“ i da im je prioritet širenje naselja na Zapadnoj obali.

Ben Gvir je više puta posećivao Brdo hrama u Jerusalimu, koje muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif), gde se nalazi džamija Al Aksa, treće sveto mesto po značaju u islamu. To mesto je takodje sveto za Jevreje jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi.

Po statusu kvo nemuslimani mogu da posećuju svetilište, ali da se ne mole tamo.

Palestinci će posetu izraelskog minstra smatrati provokacijom, a zvaničnici iz islamističkog ekstremnog Hamasa upozoravaju na opasnost od izbijanja sukoba.

Odlazeći ministar odbrane Beni Ganc predvidja bezbednosnu eskalaciju ako vlada bude delovala neodgovorno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst