Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da su SAD „nekako iznenađene“ odgovorom Izraela na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi. Nezadovoljan stavom SAD u SB UN, izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio je da pošalje delegaciju Izraela u Vašington.

„Mi smo nekako zbunjeni time“, rekao je Kirbi, a prenosi Asošijeted pres.

Kirbi je ocenio da se čini kako „kabinet (izraelskog) premijera pokušava da stvori utisak da postoji razilaženje kada to nije neophodno“, i dodao da uzdržanost SAD prilikom glasanja nije „promena kursa“, prenosi AFP.

SAD su poslednjih meseci više puta blokirale usvajanje rezolucija u UN o Gazi.

Jedan zvaničnik SAD rekao je, kako prenosi AP, da su američki zvaničnici bili u kontaktu s izraelskim tokom vikenda, kako bi ih upoznali sa pozicijom u vezi sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN, i da bi istakli da to nije nikakva promena politike, niti promena u podršci Izraelu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nije razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom pre nego što je otkazao posetu izraelske delegacije, a Bajden ne planira da odmah telefonira Netanjahuu rekao je anonimni zvaničnik blizak razgovorima dve zemlje saveznice.

U međuvremenu će se izraelski ministar odbrane Joav Galant sastati sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivenom i drugim zvaničnicima u Vašingtonu, gde će se razgovori nastaviti.

Ejtan Gilboa, ekspert za odnose SAD i Izraela na Univerzitetu Bar Ilan, ocenio je Netanjahuovu odluku da otkaže posetu diplomatske delegacije kao pogrešnu i da ta odluka ukazuje na trenutnu napetost u odnosima SAD i Izraela.

Kabinet premijera Izraela saopštio je posle usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojoj se poziva na prekid vatre u Gazi, da je odluka SAD da ne stavi veto – kontradiktorna stavu te zemlje tokom celog rata.

Kako je ocenjeno, rezolucija podržava prekid vatre bez oslobađanja talaca i šteti ratnim naporima, preneli su izraelski mediji.

U saopštenju se dodaje da rezolucija daje nadu Hamasu da će mu međunarodni pritisak omogućiti da prihvati prekid vatre bez puštanja talaca. Netanjahu je zbog takvog stava SAD odlučio da otkaže posetu visoke izraelske delegacije Vašingtonu, planiranu za kraj ove nedelje.

Hamas pozdravio usvajanje rezolucije

Palestinska militantna organizacija Hamas pozdravila je usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti UN u kojoj se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze.

Ranije danas je u Savetu bezbednosti UN usvojena rezolucija u kojoj se traži hitno uspostavljanje prekida vatre između Izraela i Hamasa i, takođe hitno i bezuslovno oslobođenje svih talaca.

Amerika je bila uzdržana, a preostalih 14 članica Saveta bezbednosti UN su podržali rezoluciju.

Post Views: 17

Originalni tekst