Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pojačao je pritisak na Katar u vezi sa taocima u Gazi, rekavši da bi ta država trebalo da iskoristi uticaj koji ima kao ključni finansijer Hamasovih militanata koji su ih oteli.

Do neuobičajeno direktnih komentara došlo je uoči onoga što su Rojtersovi izvori opisali kao sastanak između katarskog premijera i obaveštajnih čelnika iz Izraela, SAD i Egipta radi razgovora o potencijalnom novom sporazumu o oslobađanju talaca, prenosi Hina.

Očekuje se da će do sastanka doći u nedelju na nepoznatoj lokaciji u Evropi, rekli su izvori. Međutim, zvaničnici iz četiri zemlje nisu službeno potvrdili sastanak.

„Katar je domaćin Hamasovih vođa. Takođe finansira Hamas. Ima uticaj na Hamas. Stoga bi trebalo da izvrše pritisak. Postavili su se kao medijatori – pa onda izvolite, neka vrate naše taoce“, rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare, prenosi N1.

Tel Aviv je zauzvrat odobrio da veća količina humanitarne pomoći uđe u razorenu enklavu i oslobodio je više palestinskih zatvorenika.

Čini se da slabe napori za postizanje idućeg sporazuma kojim bi se vratio barem deo od 132 preostala taoca, dok se Izraelom šire protesti koji od vlade traže da učini više.

Post Views: 5

Originalni tekst