(Beta) –  Poslanička grupa „Mi – snaga naroda – Branimir Nestorović“ je danas tražila od Skupštine Srbije informaciju da li je Ustavnom sudu dostavljeno mišljenje u vezi inicijative iz 2021. godine za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

U zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, ta poslanička grupa je od Skupštine Srbije tražila i odgovor na pitanje da li će parlament obavestiti Ustavni sud da taj zakon „proglasi neustavnim“ jer, kako su naveli, usvajanje tog zakoma nije bio uslov za pristupanje Srbije EU, „niti ga je moguće primeniti jer ne postoje ‘rečnici, gramatika i pravopisi’ za ‘rodno osetljiv jezik’ „.

Pitali su i po kojem članu Poslovnika je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ocenila kao „seksističko i neprimereno“ izlaganje jednog poslanika tokom skupštinske rasprave koji je rekao da je otac „dva muškarca, odnosno dva dečkića“.

„Ako predsednik Skupštine Srbije, u vreme obavljanja funkcije predsednika Vlade, izjavi da zbog zauzetosti nema dovoljno vremena da provodi sa svojom partnerkom i sa svojim sinom – da li je takva izjava seksistička i neprimerena? Ako jeste, da li je umesto sa ‘svojim sinom’ trebalo da se kaže ‘sa svojim detetom’? Ako je pravilno reći ‘sa svojim detetom’, a dobije se i ćerka, da li bi tada bilo pravilno da se kaže sa svojim ‘detetom 1’ i sa ‘detetom 2“, upitala je poslanička grupa „Mi – snaga naroda“.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti trebalo bi u celosti da stupi na snagu 1. juna, uključujući i deo koji se odnosi na rodno osetljivi jezik.

Post Views: 22

Originalni tekst