Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svetu, objavila je finansijske rezultate za drugi kvartal 2024. godine:

  • Organski rast dostigao je 2,1 odsto, sa realnim unutrašnjim rastom (RIG) od 0,1 odsto u prvoj polovini i 2,2 odsto u drugom kvartalu godine, što predstavlja poboljšanje u svim zonama i kategorijama, uz rast cena od 2 odsto.
  • Ukupna prodaja smanjena je za 2,7 odsto i iznosi 45 milijardi švajcarskih franaka. Kursne razlike su smanjile prodaju za -4,4 odsto, dok su neto prodaje imovine (dezinvesticije) imale negativan uticaj od -0,4 odsto. 
  • Prognoza za 2024. godinu: očekuje se godišnji organski rast prodaje od bar 3 odsto. Očekuje se da će se osnovna zarada po akciji u stalnoj valuti povećati po srednjoj jednocifrenoj stopi. Smernice osnovne trgovačke marže operativnog profita su nepromenjene sa umerenim očekivanim povećanjem.

Tim povodom Mark Šnajder, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je:

„Pozitivan realni unutrašnji rast se vratio. U drugom tromesečju smo postigli poboljšani i mešovit rast na nivou cele Grupe. Nestlé Health Science se oporavlja kako je planirano i spremna je za snažnu drugu polovinu godine. Gledajući unapred ka kraju godine, nastavićemo da pokrećemo realni unutrašnji rast (RIG) lansiranjem inovacija koje se odnose na potrošačke trendove i razvoj naših najvrednijih brendova. U isto vreme, videli smo da cene padaju brže nego što se očekivalo. Stoga smatramo da je mudro da prilagodimo naše usmerenje za ovu godinu, pri čemu se sada očekuje da će organski rast prodaje iznositi najmanje 3%.

Nestlé Srbija

„Uprkos složenosti prvog dela godine, raduje nas što smo nastavili da sprovodimo naš poslovni model, otvarajući nova proizvodna postrojenja, podržavajući ranjive grupe društva i nastavljajući kontinuiranu edukaciju o važnosti uravnotežene ishrane i fizičke aktivnosti. Dok gledamo unapred, ostajemo posvećeni održivom rastu, operativnoj efikasnosti i unapređenju vrednosti za naše kupce“, izjavila je Marjana Davidović, generalna direktorka Nestlé za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Prodaja na nivou Grupe

Po kategoriji proizvoda, najveći doprinos organskom rastu imala je kategorija kafe. Hrana za kućne ljubimce je zabeležila srednji jednocifreni rast, dok su konditorski proizvodi zabeležili visok jednocifreni rast. Kategorija bezalkoholnih pića (voda) dostigla je srednji jednocifreni rast, dok je kategorija hrane za bebe zabeležila nizak jednocifreni rast. 

Gledano po kanalima, organski rast maloprodaje iznosi 2 odsto. Prodaja e-trgovine porasla je za 10,6 odsto, dostigavši 18,2 odsto ukupne prodaje Grupe. Organski rast out-of-home kanala iznosi 3,8 odsto.

Zona Evropa

Zona Evrope zabeležila je porast tržišnog udela u hrani za kućne ljubimce i kategoriji hrane koja ne zahteva posebni temperaturni režim.

Organski rast iznosi 4,5 odsto, uz rast cena od 3,1 odsto, dok je RIG 1,3 odsto. Ostvarena prodaja smanjena je za -1,9 odsto i iznosi 9,3 milijarde švajcarskih franaka.

Prognoza za 2024. godinu

U toku 2024. godine, Nestlé očekuje godišnji organski rast prodaje od bar 3 odsto. Očekuje se da će se osnovna zarada po akciji u stalnoj valuti povećati po srednjoj jednocifrenoj stopi. Smernice osnovne trgovačke marže operativnog profita su nepromenjene sa umerenim očekivanim povećanjem.

Post Views: 8

Originalni tekst