Ženska teniska asocijacija saopštila je danas da je i dalje zabrinuta za kinesku tenisku zvezdu Peng Šuai uprkos održanom video pozivu sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Međunarodna zabrinutost zbog nekada najbolje rangirane igračice u dublu raste. Ona je nestala bez traga nakon što je optužila bivšeg kineskog premijera Žanga Gaolija da ju je silovao.

Fotografije i video snimci koje prikazuju Peng u restoranu i na dečijem teniskom turniru u Pekingu, objavljene od strane kineskih državnih medija i organizatora turnira tokom minulog vikenda, malo su umanjili strahove za njenu bezbednost.

VTA strahuje, MOK-ov snimak neubedljiv

Peng se sastala na 30-minutnoj video-konferenciji sa predsednikom MOK-a Tomasom Bahom i još dvoje zvaničnika MOK-a kako bi razgovarala o njenoj bezbednosti, juče je saopštila organizacija.

Nije jasno kada je poziv obavljen.

– Bilo je dobro videti Peng Šuai na nedavnim video snimcima, ali oni ne ublažavaju niti se bave zabrinutošću VTA za njeno dobro i sposobnošću da komunicira bez cenzure ili prinude – saopštio je danas portparol VTA u mejlu Rojtersu.

Portparol je ukazao da teniserkin poziv sa MOK-om ne menja njihov poziv na punu, poštenu, transparentnu istragu bez cenzure povodom navoda o seksualnom napadu – što je pitanje koje je i izazvalo početnu zabrinutost.

– Ona je objasnila da je bezbedna i dobro, da živi u svom domu u Pekingu, ali da bi volela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku. Zato sada radije provodi vreme sa prijateljima i porodicom – istakao je MOK.

Ema Terho, predsedavajuća Komisije sportista MOK-a, rekla je da se Peng činila „dobro“ tokom razgovora:

– Izgleda da je bila opuštena. Ponudila sam joj našu podršku i da ostanemo u kontaktu u bilo koje vreme koje joj odgovara, što ceni – rekla je Terho.

Kina pegla skandale zbog OI?

Teniske zvezde širom sveta izrazile su zabrinutost za Peng tokom prošle nedelje, kružeći društvenim mrežama heštegom #WhereIsPengShuai. Oni su uplašeni za njenu bezbednost.

Peng je optužbu iznela 2. novembra u objavi na Veibou, kineskoj društvenoj platformi. Objava je obrisana, a osim što se smatra da su je skinuli kineski cenzori time su i poništili debatu pokrenutu na društvenim mrežama.

Žang je bio jedan od najmoćnijih kineskih zvaničnika posle predsednika Si Đinpinga. Penzionisan je 2018. godine i nije bio dostupan za komentar na ovu temu.

Kineska državna televizija je prošle nedelje objavila saopštenje na engleskom, navodno od Peng, u kojem je povukla optužbe protiv Džanga.

Veoma neubedljivo izjašnjenje zvaničnika Međunarodnog olimpijskog komiteta, u najmanju ruku. Treba istaći i da Kinu kao domaćina do Zimskih olimpijskih igara deli svega par meseci, te posve ne bi čudilo da se radi sve kako bi se strasti smirile a situacija prikazala kao da je sve u najboljem redu. U svakom slučaju, mnoga ozbiljna i nerazjašnjena pitanja oko kineske zvezde za sada ostaju bez odgovora.

Kineski državni mediji ubeđuju svet da se pojavila poznata teniserka, niko im ne veruje

Original Article