Svetla na pozornici prvog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu se polako gase. Dok čitav svet i dalje bruji o nesvakidašnjoj ceremoniji otvaranja na Seni, tek sada kada smo videli prve neumorne zaveslaje Kejti Ledeki, Đokovićeve neuhvatljive bekhende, i zakucavanja Vembija iznad brazilskih dvometraša, konačno možemo reći – igre su počele!

Više stotina sportista je već zorom bilo na „radnim zadacima“, a njih četrnaestoto branilo je boje Srbije. Najuspešniji među njima prvog takmičarskog dana bio je i onaj od kojeg su očekivanja već poslednjih 15 godina uvek najviša.

Kao što kiša sinoć nije uspela da pokvari Selininu „Himnu ljubavi“ (iako donekle jeste čitavu ceremoniju) tako i kišoviti prvi dan u Parizu nije uticao na ono što se dešavalo pod zatvorenim krovom stadiona Filip Šatrije. Novak Đoković započeo je svoj put ka jedinoj tituli koja mu nedostaje u karijeri, i to je učinio na nemilosrdan način.

CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia

Jedan školski čas, i dva mala odmora, bilo je potrebno Novaku da pregazi Ebdena, dublaša koji je zbog odjave nekoliko igrača završio u glavnom žrebu turnira u singlu. Sa samo jednim izgubljenim gemom, Novak bi u ponedeljak mogao na megdan svom najvećem rivalu Rafaelu Nadalu, ukoliko Španac bude najpre spreman za meč sa Martonom Fučovičem, koji ga čeka u prvom kolu.

Olimpijska medalja nije jedina koja nedostaje samo Novaku. Zorana Arunović, koja se u svojoj bogatoj karijeri više puta penjala na tron i evrope i sveta, na odličje sa najveće sportske smotre moraće još da sačeka. Jutros u disciplini 10m vazdušni pištolj nije uspela da se kvalifikuje u finale, pošto joj je u tesnoj seriji mesto u top 8 izmaklo za dva kruga.

Tauseef MUSTAFA / AFP / Profimedia

Arunović će imati još jednu priliku u miksu, gde će nastupiti sa Damirom Mikecom koji je prvi među našim sportistima ušao u uži krug borbe za medalju. On se plasirao u finale kao najbolji u kvalifikacijama sa 584 krugova, i sutra će pokušati da se popne na postolje drugi put u karijeri.

Uspešna je danas bila i evropska šampionka u skifu Jovana Arsić, koja je trećim mestom u kvalifikacijama sebi obezbedila učešće u četvrtfinalu koje će se veslati za tri dana. Njene kolege veslači, Martin Mačkovic i Nikolaj Pimenov, do medalje će morati zaobilaznim putem kroz repasaž, jer su danas u disciplini dubl skul bili četvrti u kvalifikacijama.

Bertrand GUAY / AFP / Profimedia

Plivačka štafeta Srbije u sastavu Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna, jutros je propustila priliku da se nađe među 8 najboljih na svetu. Vreme 3:14,68 bilo je dovoljno tek za 11. mesto. Na nedavno održanom Evropskom prvenstvu na bazenima Milan Gale Muškatirović na Dorćolu, njih četvorica osvojili su zlatnu medalju isplivavši tada – za svetske okvire – solidnih 3:12.90, što je vreme sa kojim bi se u Parizu kvalifikovali u finale. Kako je rekao kapiten plivača Velimir Stjepanović, bilo je teško održati dobru formu tokom čitave sezone, što se i videlo po prolaznim vremenima na sve četiri izmene.

JOEL MARKLUND/BILDBYRĹN/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naše borkinje takođe nisu imale sreće na startu takmičenja. Džudisktinja Milica Nikolić najpre je savladala Marušu Štangar iz Slovenije za prolazak u osminu finala, međutim, tu je i stala pošto je napravila tri greške u borbi sa Laurom Martinez, što je značilo automatsku eliminaciju. Bokserka Sara Ćirković poražena je na bodove od Tajlanđanke  Jutamas Jitpong u svojoj prvoj borbi na Olimpijskim igrama u karijeri.

Bila je ovo tek uvertira za ono što nas očekuje u nastavku takmičenja. Već drugog dana, na terene će izaći reprezentacije Srbije u četiri kolektivna sporta, a naravno, najveći sprektakl očekuje se u susretu košarkaških reprezentacija Srbije i Sjedinjenih Država, koji je na programu oko 5 po podne.

Pored muške, na teren će sutra i ženska košarkaška selekcija, kao i vaterpolisti i odbojkaši. Velja Stjepanović će ponovo biti na bloku, ali ovoga puta u individualnoj trci na 200m slobodno. Dušan Lajović će se sastati sa Maksimilijanom Martererom, a džudista Strahinja Bunčić će na megdan Jašaru Nadžafovu iz Azerbejdžana. Svoj pariski debi imaće i strelac Lazar Kovačević.

Post Views: 77

Originalni tekst