UKRAJINA treba da plati štetu nanetu nemačkoj ekonomiji nakon onesposobljavanja gasovoda „Severni tok“, izjavila je kopredsedavajuća stranke „Alternativa za Nemačku“ Alis Vajdel.

НЕМЦИ ТРАЖЕ ОДШТЕТУ ОД УКРАЈИНЕ: Због напада на гасовод „Северни ток“

Foto AP

-Ekonomsku štetu našoj zemlji, prouzrokovanu dizanjem u vazduh gasovoda „Severni tok“ navodno po naređenju Zelenskog, a ne Putina, kako su nas uveravali, treba da plati Ukrajina. Trebalo bi zaustaviti bilo kakve „isplate pomoći“ koje opterećuju nemačke poreske obveznike, napisala je Vajdel na mreži „Iks“.

I nemačka političarka Sara Vageneht pokrenula je pitanje kompenzacije za dizanje u vazduh gasovoda, prenose nemački mediji. Ona se oglasila nakon vesti da su u diverziju umešani i Ukrajinci.

„Umesto da nastavimo da tražimo od nemačkih poreskih obveznika da finansiraju ukrajinski državni budžet i isporuke oružja, uključujući i preko EU, vreme je da se razgovara o kompenzaciji“, rekla je ona.

Kako je dodala, s obzirom na nove podatke o napadima na gasovode, sredstva za finansiranje Ukrajine trebalo bi da budu isključena iz nemačkog budžeta.

Nemački mediji su ranije pisali da je nemačko tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje ukrajinskog državljanina Vladimira Ž. zbog diverzije na gasovodima. „Vol strit džurnal“ je u međuvremenu objavio da je naređenje da se gasovodi dignu u vazduh izdao Valerij Zalužni, kršeći naredbu Vladimira Zelenskog da se operacija obustavi.

(sputnikportal.rs)

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst